Ha egy biznisz beindul: jól pörög a szója Amerikában

Ha egy biznisz beindul: jól pörög a szója Amerikában

agrarszektor.hu
Az alapok 2019 óta a legnagyobb arányú háromhetes szójabab eladási hullámot könyvelték el: a piac láthatóan arra számít, hogy érdemben esni fog a szója ára az év hátralévő részében az Egyesült Államokban. A háttérben a jó amerikai termés és a visszafogott exportkereslet áll.

Június közepén is nagy ütemben folytatódott a Chicagóban kereskedett szójabab eladása, mivel az amerikai ültetvények száma jelentős emelkedést mutat a tavalyihoz képest, és a 2024-es szójatermésre vonatkozó amerikai exportkereslet szinte nem is létezik. A pénzkezelők a június 18-án zárult héten hét hetes csúcsra, 105 970 kontraktusra növelték a Chicagói Árutőzsde (CBOT) szójabab határidős és opciós ügyleteiben fennálló nettó short pozíciójukat, ami a hét eddigi „legmedvésebb”, vagyis leginkább esésre számító értéke, és közel a 2017-es hónap eddigi nettó short pozíciójához - írja a Reuters

EZ IS ÉRDEKELHET

Mindez azt jelenti, hogy a piac a szójabab árának csökkenésére számít amiatt, hogy a kínálat nagy, a kereslet pedig aránylag kicsi lesz az Egyesült Államokban, amely a tengerentúlon többletet és ezáltal árcsökkenést eredményezhet. A június 18-án véget ért három hétben az alapok közel 92 000 szójababkontraktus nettó eladói voltak, ami 2019 decembere óta a legtöbb bármely háromhetes időszakban, és különösen szokatlan júniusban. A nettó eladások több mint 80%-áért az új bruttó shortok voltak felelősek ebben az időszakban, és a szója határidős és opciós ügyletek nyílt kereslete 6%-kal emelkedett.

A CBOT novemberi szójabab határidős jegyzései 1,7%-kal csökkentek a június 18-án véget ért héten, és bár az azt követő három ülésszakban gyakorlatilag változatlanok maradtak, hétfőn új éves mélypontot értek el, 11-11,5 dollárt bushelenként (egy bushel valamivel több, mint 27 kilogrammot jelent a szója esetében). A cikk részletesen beszámol a kukorica és a búza tőzsdei megítéléséről is, ahol szintén árcsökkenést vár a piac.

EZ IS ÉRDEKELHET

Amerikának sem könnyű 

Ahogyan lapunk is beszámolt róla, a két évvel ezelőtti betakarítást komolyan befolyásolta a súlyos szárazság a főbb termesztő körzetekben: Nebraska, Dél-Dakota és Kansas például 2012 óta a legrosszabb kukorica- és szójababtermést produkálta. A termést végül azonban jónak lehetett mondani, de csak azért, mert a legjobb termesztők, Iowa, Illinois és a környező államok erős eredményeket értek el. Az idei termés jelenlegi jó egészségi állapota viszont nem biztos, hogy garantálja az USDA trendvonala feletti hozamot, mivel ez a határ 2018 óta verhetetlen a kukorica esetében.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium szerint a kukorica átlaghozama különösen vitatható volt az utóbbi két évben, az átlag ugyanis jelentősen a korábbi rekord fölé került. A 2023-as amerikai kukoricatermés 11,9 tonna/hektáros rekordot ért el, igaz, ez 2,3%-kal az USDA trendvonala alatt volt, ami 2020 óta a legnagyobb mértékű elmaradás. Az amerikai szójababtermés az elmúlt két szezonban az átlag alatt maradt, de a két korábbi szezonban bőven felette volt. Az USDA 2023-as és 2024-es 3,49 tonna/hektáros szójabab-trendtermése is rendkívül közel volt a 2016-os rekordhoz. A trendvonal ellentmondásától eltekintve, az USDA kondíciós pontszámai azt sugallják, hogy mindkét termés sikeresnek ígérkezik, hacsak nem következik be szélsőséges időjárási esemény, például tartós hőség, szárazság vagy egy olyan durva szélvihar, mint amilyen 2020-ban volt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Hogyan állunk mi szójafronton?

Bár Magyarország nem mondható szójanagyhatalomnak, ennek ellenére egyre jobban kezd fellendülni a termelés: a szója termesztése a 2014-2021-es uniós költségvetési ciklusban érte el a csúcspontját, amikor 2015-ben, a termeléshez kötött szemesfehérje támogatást bevezetve, 77,5 ezer hektáron vetették a gazdák ezt a növényt. 2022-re ez lecsökkent 67,6 ezer hektárra, 2023-ban pedig a végleges vetésterület ennél - a 2022-es rendkívüli aszály ellenére sikeresnek mondható országos teljesítményét látva szinte érthetetlen módon. Érdemes megjegyezni, hogy az elmúlt években folyamatosan nőtt a szója vetésterülete Magyarországon, 2024-ben egészen rendkívüli, 26 százalékos növekedést lehetett megfigyelni ennél a kultúránál, amellyel idén mintegy 72 ezer hektáron foglalkoznak a magyar termelők.

Bene Zoltán, a Karintia Kft. cégvezetője korábban az Agrárszektornak elmondta, hogy  2023-as év sikere után Európában, de Magyarországon is ismét emelkedést mutat a szója vetésterülete: idén - a cikk írásakor rendelkezesre álló adatok alapjan - 73,8 ezer hektáron foglalkoznak fővetésben ezzel a növénnyel itthon a gazdák. Ez a 25%-ot meghaladó növekedés pedig azt jelenti, hogy a szója lehet a 2024-es év nyertese a hazai szántóföldi növénytermesztésben, a tervezhetőség, a kiszámíthatóbb termelhetőség, az értékesíthetőség és úgy általában a jövedelmezőség szempontjából is. a szója jól bírja a fejlődésének kezdeti szakaszában jelentkező aszályos időjárást, így nem is a mostani, hanem majd az augusztusi időjárás fogja meghatározni a jövőjét. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Ami pedig a globális helyzetet illeti, a szója termelésében és még inkább az exportjában egészen kiemelkedő a koncentráltság. A két legnagyobb termelő (Brazília és az USA) állítja elő a világ összes szójatermésének kétharmadát, és tartja kézben a világpiac több mint 85 százalékát. Ebből következik, hogy a termény igen nagy, 40 százalék feletti arányban kerül a világpiacra. A szójabab - a szójaliszttel együtt - persze tőzsdei termék. Nos, ettől kezdve tudjuk, hogy piaca igen volatilis, érzékeny. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31