Itt a friss előrejelzés a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

Itt a friss előrejelzés a földekről: ennek most sok magyar gazda örülhet

agrarszektor.hu
Az elmúlt napok záporos, zivataros időjárása nem tett jót a még aratásra váró búzának és repcének, ugyanakkor a nyári növények ilyenkor igénylik a legtöbb nedvességet, és a megelőző időszakban az Alföldön már aszály volt kialakulóban. Sajnos a zivatarok néhol károkozó jégesővel és felhőszakadással is jártak. A következő napokban ma még többfelé, de péntektől egyre kevesebb helyen hátráltatja csapadék a betakarítást.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hétvége óta változékonyabbra, csapadékosabbra fordult az időjárás a megelőző időszakhoz képest. Szombaton sokfelé alakultak ki záporok, a keleti országrészben többfelé felhőszakadással, 40-120 mm csapadékkal járó heves zivatarok, melyek csak vasárnap délelőtt hagyták el az országot - olvasható a HungaroMet Zrt. legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. Hétfőn átmenetileg országszerte száraz idő volt a jellemző, majd kedden főként délen és nyugaton fordultak elő kisebb-nagyobb záporok. Szerdán fokozódott a labilitás a légkörben, és a Dunántúl középső, széles észak-déli sávjában valamint az Alföld délkelet-északnyugati sávjában képződtek vonalba rendeződött zivatarok, melyekből ezeken a területeken 20-80 mm csapadék is lehullott, de komoly felhőszakadás volt a Dunakanyarban is. Így az elmúlt öt napban országszerte hullott csapadék, melynek mennyisége jókora területi változékonyságot mutat: 1 és 121 mm között változik. A 30 napos csapadékösszegben is nagy eltérések tapasztalhatók az országon belül, az Alföld déli és keleti tájain valamint Budapesttől keletre, délkeletre 10-30 mm-el kevesebb hullott az ilyenkor szokásosnál, míg a Dunántúl jelentős részén és északkeleten 20-80 mm-es csapadéktöbblet figyelhető meg.

5 napos csapadékösszeg 2024. június 26-ig (mm)5 napos csapadékösszeg 2024. június 26-ig (mm)
A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 26-ig (mm)A 30 napos csapadékösszeg eltérése a sokéves átlagtól 2024. június 26-ig (mm)

A felszín közeli talajréteg sokfelé alaposan felázott, belvízfoltok is keletkeztek. A múlt hét közepére az Alföldön többfelé kialakult aszályos körülmények a legtöbb helyen jelentősen mérséklődtek. A felső egy méteres talajréteg országszerte megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz nyári növények számára.

Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 26-án (%)Talajnedvesség a talaj felső egy méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. június 26-án (%)

A hőmérséklet összességében 3-4 Celsius-fokkal magasabban alakult az ilyenkor szokásosnál. Pénteken volt a legmelegebb, akkor napközben országszerte 30 Celsius-fok fölötti, az Alföld déli felén 35 Celsius-fok fölötti értékeket lehetett mérni, és az északkeleti országrész kivételével 25-30 Celsius-fok közötti volt a napi középhőmérséklet is. Szombaton a délkeleti országrészbe szorult vissza a hőség, de a napi középhőmérsékletek a hétvégén és a hét első felében is 20-25 Celsius-fok között alakultak.

Napi középhőmérsékletek 2024. június 21-én (%)Napi középhőmérsékletek 2024. június 21-én (%)

A vegetáció, így az ültetett növények is két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. Az őszi vetések már beértek, zajlik az aratás. Az érés idején hullott sok csapadék sajnos nem tett jót a termésnek. A kalászosok táblái a felhőszakadások által érintett területeken megdőltek, és a gyakran nedves állományokban a gombás megbetegedések is gondot okoztak. A sáros, néhol belvizes táblák az aratást is hátráltatják. A napraforgó és kukorica egyre többfelé virágzik, mostantól igénylik a legtöbb nedvességet, havi 100 mm lenne az ideális. Az elmúlt napok csapadéka tehát nagyon jól jött az állományoknak, már ahol jeget nem kaptak. A talaj hazánk nagyobb részén most elegendő nedvességet tartalmaz az optimális fejlődéshez.

A hét első felében nőtt a levélnedvesség időtartama a megelőző héthez képest, hétfőn még alacsony volt az érték, kedden pedig az ország délnyugati felén, szerdán pedig sokfelé alakultak ki tartósabban vizes állományok. A párás időszak hossza is megnövekedett, éjszakánként és a csapadékos tájakon kedden és szerdán napközben is többfelé volt napi 5 órát meghaladó érték az országban. A gombás megbetegedések kialakulásának időjárási feltételei így ismét kedvezőbbé váltak. A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a június első felére vonatkozó állapotot mutatják. Az index értéke az évszaknak megfelelően magas. Az őszi kalászosok és a természetes rétek, legelők zöld tömege már lecsökkent ebben az időszakban, viszont a nyári kapás növények fejlődése nagyon felgyorsult. Az anomália térkép továbbra is az átlagosnál fejlettebb vegetációt mutat az ország nagyobb részén, ami a szokásosnál melegebb, és immár csapadékosabb idő következménye, azonban a délkeleti országrészben az ilyenkor szokásosnál kevesebb csapadék következménye az átlagosnál kisebb zöld tömeg.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 600 és 750 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 110-170 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 70-120 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál körülbelül két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A folytatásban csökken a csapadékhajlam, és a hét végéig fokozódik a meleg. Csütörtökön még többfelé, majd pénteken kevesebb helyen, főként az ország keleti felén kell záporok, zivatarok kialakulására számítani. Ezeket továbbra is felhőszakadás, néhol jégeső kísérheti. Szombaton és vasárnap kicsi a csapadék esélye, majd vasárnap este egy frontrendszer éri el hazánkat, és ehhez kötődően a jövő hét első napjaiban helyenként ismét lehet számítani a záporok, zivatarok kialakulására. Péntektől sokat fog sütni a nap, és erős lesz az UV-sugárzás. A szél eleinte többnyire mérsékelt marad, majd vasárnaptól gyakran megélénkül. A hőmérséklet a hét végéig emelkedő tendenciát mutat, szombattól már országszerte kánikula várható 30 fok fölötti csúcsértékekkel. Hétfőn a Dunántúlon már több fokkal, majd keddtől máshol is lehűl az idő, és 25-30 fok közötti maximum értékeket lesznek mérhetőek.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 29. 16:01