10 végzetes hiba, amit sokan elkövetnek zöldségtermesztéskor

10 végzetes hiba, amit sokan elkövetnek zöldségtermesztéskor

agrarszektor.hu
Az elmúlt években egyre gyakoribbak a kiskertek, balkonkertek kialakítása. A zöldségek termesztése egyre népszerűbb és kifizetődő, de vannak olyan hibák, melyeket érdemes elkerülni annak érdekében, hogy sikeresen termesszünk. 

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Íme, néhány Balcony Garden Web által összeszedett hiba, aminek kiküszöbölésével eredményesebben termeszthetjük zöldségeinket:

1. Növények összezsúfolása

Sok zöldségnek előnyére válik, ha megfelelő távolságra ültetjük őket. A paradicsomnak például kifejezetten jó levegőkeringésre van szüksége ahhoz, hogy egészséges maradjon, ezért az esetében legalább 50-60 centiméter távolságra érdemes őket ültetni. Ha túl közel, vagy szorosan ültetjük a növényeket könnyebben elkapnak betegségeket, illetve fertőzéseket.

2. Túl korai ültetés

Ügyeljünk arra, hogy csak akkor ültessük ki palántáinkat, ha már az éjszakai hőmérséklet nem esik 12 Celsius-fok alá. Abban az esetben, ha már  a hűvösebb időszakban kiültettük a növényeinket, megoldást jelenthet ha éjszakára letakarjuk őket.

EZ IS ÉRDEKELHET

3. Alul, vagy túlöntözés

Zöldségtermesztés esetén elengedhetetlen, hogy a táptalaj mindig nedves legyen, ne hagyjuk kiszáradni, de ez nem azt jelenti, hogy túl kell öntözni a növényeket. A csepegtetőrendszerek megfelelő megoldást jelenthetnek. Az alulöntözés és a túlöntözés jelei is korán meglátszódnak növényeinken. 

4. Nem megfelelő gyomirtás

Ha hagyjuk elszaporodni a gyomnövényeket, megfojthatják zöldségnövényeinket, hiszen a megfelelő tápanyagellátás érdekében versengeni fognak egymással. A talajtakarás egyszerű módja a gyomok megfékezésének. Csak indokolt esetben használjunk kémiai gyomirtókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

5. Nem megfelelő fénymennyiség biztosítása

Ha bőséges betakarítást szeretnénk, figyelni kell arra, hogy a zöldségnövények naponta legalább 4-6 órányi közvetlen napfényre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Helyezzük őket napos, levegő által jól átjárható helyre.

6. Ügyeljünk a talaj megfelelő minőségére

A talaj minősége alapvető szerepet játszik a növények életében, különösképpen az élelmiszernövények esetében. Ügyeljünk a megfelelő tápanyagellátásra, használjunk szerves trágyát, komposztot. Kora tavasszal érdemes a talajjavítással tüzetesebben foglalkozni. Folyékony műtrágyát alkalmazhatunk termesztés közben, ebben az esetben ügyeljünk a megfelelő mennyiségű szer kijuttatására, ugyanis vannak növények, mint például a paradicsom, amely túlzott nitrogén felvétele esetén több levelet hoz, elvéve így az energiát a terméstől.

EZ IS ÉRDEKELHET

7. Túlültetés

Mérjük fel, hogy milyen növényt termelhetünk az adott területen és igyekezzünk nem túlzásba esni. A túlültetés energiát és időt emészt fel, plusz órákat kell tölteni a megfelelő kertészeti feladatok ellátásával.

8. Támasztás

A megfelelő támasztás kialakítása számos folyton növő és futó,kúszó zöldség esetében nagyon fontos szempont. Karók, illetve háló használatával segíthetünk a növények megfelelő növekedési folyamatiban és későbbiekben megkönnyítjük a betakarítási feladatokat is.

9. Kártevők figyelmen kívül hagyása és a nem megfelelő védekezés

A kártevők figyelmen kívül hagyása a kertészek által elkövetett gyakori hiba. Ha hetente legalább egyszer ellenőrizzük a növényeinket, azzal sokat segíthetünk a kártevők elleni védekezésben. Akadnak olyan esetek is, amikor nyulak, esetleg nagyobb, vadon élő állatok érdeklődnek veteményesünk iránt. Ha ilyen térségben gazdálkodunk, fontos, hogy a nagyobb méretű állatok ellen is megfelelően védekezzünk, például kerítéssel.

EZ IS ÉRDEKELHET

10. Nem megfelelő időben való szüretelés

Sokan elkövetik azt a hibát, hogy nem takarítják be akkor a termést, amikor az eléri az ehhez szükséges, megfelelő állapotot. A növény nem fog többet teremni és az ágakon hagyott túlérett termések segítséget nyújthatnak a a kórokozók elszaporodásához.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 30. 14:02