Beindultak a magyar gazdák: őrület, mennyi búza termett itthon

Beindultak a magyar gazdák: őrület, mennyi búza termett itthon

agrarszektor.hu
Nagy István agrárminiszter arra emlékeztetett, hogy augusztus 20-án nemcsak az államalapítást ünneplejük és Szent István királyunkra emlékezünk, hanem  köszönetet mondunk az új kenyérért is. A magyar agráriumban dolgozóknak hála sikerrel lezajlott az aratás, az ország kenyere biztosított.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A miniszter kitért arra is, hogy a nyári aratású növények tekintetében a saját szükségleteinken túl jelentős, több millió tonnás export árualap is képződött. Az őszi búza idei, több mint 864 ezer hektáros területén az országos termésátlag elérte az 5,8 tonna/hektárt. Ez az érték kis mértékben meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év termésátlagait is - olvasható az Agrárminisztérium közleményében. A hektáronkénti hozamok és a terület alapján idén összesen csaknem 5 millió tonna búza termett, ami bőven fedezi a 3 millió tonna körüli éves hazai felhasználást. Az étkezési minőségű kategóriába sorolható termés is elegendő az 1,1 millió tonna körüli hazai éves őrlési szükséglet kielégítéséhez - emelte ki az agrártárca vezetője.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31