Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most az uborka kilója

Őrület, ami a lengyel piacokon zajlik: ennyibe kerül most az uborka kilója

agrarszektor.hu
Magas árak és szűkös kínálat jellemzi a lengyel uborkapiacot, lassan azonban kezd megjelenni az import. Először várhatóan a Törökországból és Oroszországból származó tételek fognak megjelenni a piacokon.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Lengyelországban egy tipikus szezonban augusztus második felében szokott véget érni az uborka kínálati csúcsa, és ekkor szokott emelkedni a zöldségféle ára, bár előfordul, hogy a jelentősebb áremelkedésre szeptember első dekádjának végéig várni kell - írta meg a FruitVeB. Az idei, 2024-es szezon forgatókönyve azonban semennyire sem követi a “normál” idények lefutását: nem túlzás azt állítani, hogy kínálati összeomlásról van szó, ami csillagászati magasságokba emelte az uborka árát. A hajtatott kígyóuborka nagykereskedelmi ára jelenleg 7-9 PLN/kg (645-830 Ft/kg) között alakul.

A hajtatott uborka árát a szabadföldi áru kínálatának szűkössége hajtotta fel, mivel katasztrofális időjárási viszonyok uralkodtak az idei évben. Ennek köszönhetően a szabadföldi árunál is magas árak tapasztalhatók: 3-6 PLN/kg (275-555 Ft/kg) a salátának való és 3,5-7 PLN/kg (325-645 Ft/kg) a konzervuborka esetében. Ez már valamivel alacsonyabb árszint, mint július végén, mivel az augusztusi időjárás már kevésbé volt forró, így a kínálat kis mértékben bővült. 

A magas nagykereskedelmi árak miatt Lengyelország vonzó piac az exportőrök számára, és a héten már be is futottak az első ajánlatok a Törökországból származó szabadföldi termesztésű tételekre 3 PLN/kg (275 Ft/kg) körüli árakon. Ezen kívül valószínűleg Oroszországból származó hajtatott uborka is meg fog jelenni a lengyel piacokon.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 12. 12:31