Évi 470 milliárdos biznisz és tovább nő ez az ágazat Magyarországon

Évi 470 milliárdos biznisz és tovább nő ez az ágazat Magyarországon

agrarszektor.hu
A díszkertész ágazat helyzete stabil, és középtávon jelentős növekedési potenciált rejt magában - mondta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese kedden, Szigetszentmiklóson, a HungaroGreen 2024 kertészeti szakkiállítás megnyitóján, a magyar díszkertész ágazat szakmai napján.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A miniszterhelyettes hangsúlyozta, az ökologikus szemlélettel működő zöldfelület-gazdálkodás alapja a hazai faiskolai termelés. Hazánkban tavaly 335 díszfaiskola működött, amelyek 2500 hektárnyi területen gazdálkodtak: 60 százalékuk a Dunántúlon, 40 százalékuk a keleti országrészben. A díszfaiskolák legalább 1500 család állandó vagy időszakos megélhetését biztosítják. Ezen kisvállalkozások árbevétele 2023-ban meghaladta a 14 milliárd forintot - írja közleményében az Agrárminisztérium.

A magyar kert- és tájépítő mérnöki szakma nagy hagyományokkal rendelkezik és világszerte elismert. Erre szükség is van, hiszen manapság például komoly ingatlanfejlesztés elképzelhetetlen az épülethez méltó színvonalban elkészült kertépítészeti terv nélkül

- húzta alá a miniszterhelyettes.

A szélsőséges időjárási viszonyok, a klímaváltozás hatásainak mérséklésére a növényzet jótékony hatással van. Teszi mindezt úgy, hogy az urbanizációs és a klimatikus hatások egyidejű szabályozásával javítja a városok élhetőségét is. A közparkok, tetőkertek, zöld falak létesítése a lakóterületeinken gyors, specifikus és mérhető megoldást is képesek nyújtani az európai városok sok problémájára, ezért is kiemelten szükség van az ágazat jól képzett szakembereinek munkájára. Az sem mellékes, hogy a zöldfelületek a biodiverzitás növelésével és szénmegkötő képességükkel jelentős mértékben képesek kompenzálni több mezőgazdasági ágazat szén-dioxid-kibocsátását is - hangsúlyozta a miniszterhelyettes.

Farkas Sándor hozzátette, a KAP pályázati forrásai között üzemfejlesztési, innovációs, öntözésfejlesztési, génmegőrzési pályázati felhívások jelennek meg. A zöldfelület-gazdálkodásban érintett cégeknek jelent segítséget az, hogy azok a kertépítő kisvállalkozások is támogatáshoz juthatnak, amelyek nem minősülnek mezőgazdasági termelőnek. A 470 milliárd forint éves árbevételt felmutató díszkertész ágazat több mint 100 ezer családnak biztosít megélhetést.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34