Nagy István: alkalmazkodnia kell a gazdáknak a rosszabb körülményekhez

Nagy István: alkalmazkodnia kell a gazdáknak a rosszabb körülményekhez

agrarszektor.hu
Bábolna egybeforrt a magyar mezőgazdaság korszerűsítésével egybeforrt azzal, hogy milyen innovációk, milyen fejlesztések szükségesek ahhoz hogy sikeres legyen a magyar mezőgazdaság – fogalmazott Nagy István agrárminiszter a 37. Bábolnai Gazdanapokon. A miniszer kiemelte még a klímaváltozással szembeni küzdelem fontosságát is.

A miniszter szerint Bábolnai Gazdanapok mindig jó alkalom arra, hogy megálljunk a hétköznapi rohanásban, és rátekintsünk arra, hogy milyen küzdelmekben milyen eredményeket tudtunk elérni, és hogy a jövőbe tekintsünk. Betekintést nyerhetünk abba, hogy hol tart a technológiai fejlesztés és hogy az adott kor kihívásaira éppen milyen választ ad a tudomány, a technológia, mert be kell látnunk, hogy ezek nélkül nem fogjuk tudni eredménnyel felvenni a versenyt a globális piacon az európai és a világ gazdatársaival együtt.

Az agrárium bizonyos szempontból a legtöbb próbatételnek kitett gazdasági ágazatunk, hiszen a világgazdaság kereskedelmi viszonyainak változásai, vagy éppen a közös piacon zajló, mind erősebb hatékonysági verseny hatásai mellett, meg kell küzdeni az egyre kedvezőtlenebb időjárási környezettel vagy a fogyasztói változás, magatartás változékonyságával

- fogalmazott nyitóbeszédében a miniszter. Hozzátette, hogy a jelenlegi, könnyűnek egyáltalán nem mondható időszak mindenki számára tanulsággal kell, hogy szolgáljon. Alkalmazkodni kell a megváltozott klimatikus viszonyokhoz, a nehezebb körülmények felértékelték a szakmai tudást és a fegyelmezett gazdálkodást.

EZ IS ÉRDEKELHET

Június vége óta tartó súlyos aszály nem kímél sem növényt, sem állatot hazánkban sem. Szeptember elejére elérte a 390 ezer hektárt az aszálykárra bejelentett területek nagysága ebből 235 ezer hektár a kukorica, 125 ezer hektár a napraforgó. A dél-alföldi 160 ezer hektáros bejelentés pedig jól mutatja e régió különös sérülékenységét ahogyan azt 2022-ben is sajnos megtapasztaltuk

- fogalmazott.

EZ IS ÉRDEKELHET

A mezőgazdasági kultúrák mellett, erdőterületeink több, mint felét is érinti a súlyos aszály. Az agrárminiszter felhívta a figyelmet a vízmegtartás, az erdőtelepítésekre, a megfelelő talajművelésre és az öntözés fejlesztésére is.  A most ősszel megjelenő felhívás is támogatni fogja a víztakarékos öntözési technológiák bevezetését az öntözőrendszerek vízfelhasználásának optimalizálását, valamint a víztakarékos öntözési infrastruktúra és a kapcsolódó műtárgyak fejlesztését és rekonstrukcióját. A miniszter a megnyitón elmondta azt is, hogy a gazdák idén jelentős területekre kötöttek aszálybiztosítást, melyhez sikerült díjtámogatást is adni.

Nemcsak a termelés, hanem az értékesítés is kulcskérdése az eredményességben

- vélekedett a miniszter.

EZ IS ÉRDEKELHET

A magyar agráriumra az exportorientáltság a jellemző a megtermelt gabona mintegy fele még ma is exportra kerül, melynek 70 százaléka feldolgozott formában kerül kivitelre. A tavalyi és tavaly előtti hullámvölgyekhez képest hazánk tekintetében, napjainkban pozitív a piaci folyamatról beszélhetünk. Meghatározó módon a gabonafélék, azaz a búza és a kukorica hatottak a növekedés irányába de jelentősen bővült többek között a zöldségkonzerv, a bioetanol, vagy az olajos magvak exportja is.

Piaci viszonyaink konszolidálása után, most együtt meg kell küzdenünk a klímaváltozás hatásaival is. Abban reménykedek, hogy mindenkinek lesz ehhez elég ereje, kedve, akarata ahhoz, hogy részese legyen a megújuló, válságálló, eredményes magyar mezőgazdaságnak

- tette hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 15. 14:34