Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, mikor jön eső itthon

Szomjaznak a földek: itt a friss előrejelzés, kiderült, mikor jön eső itthon

agrarszektor.hu
Nagy változás nem történt időjárásunkban szeptember első napjaiban sem, egyelőre nem enyhült sem a forróság, sem az aszály, sőt, a múlt héten még néhol előfordult záporok is elmaradoztak ezen a héten. Lassú változás holnaptól már várható, elsőként a Dunántúlon és a déli országrészben, majd a jövő hét elejétől már másfelé is számítani lehet csapadékra, és a hőmérséklet visszaesésre. Ez a változás a kapás növényeink terméskilátásain már nem javít, de a repce vetéséhez égető szükség van a talaj átnedvesedésére.

A mögöttünk álló bő egy hétben nagyrészt száraz, forró időjárás volt a jellemző, csak hazánk északnyugati felén fordult elő igen kevés helyen egy-egy gyenge zápor, zivatar. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege az Alföld és a Dunántúl délkeleti területének jelentős részén mindössze 2 és 15 mm között alakult, de helyenként ennyi sem esett - derül ki a HungaroMet legfrissebb agrometeorológiai jelentéséből. 20-60 mm közötti mennyiség főként az északi, északnyugati tájakon hullott, de még ez is jóval kevesebb, mint a sokéves átlag.

A kilencven napos csapadékmennyiség is országszerte jelentős, többfelé 100 mm-t meghaladó hiányt mutat az átlaghoz képest. Az aszály mértéke tovább fokozódott, mostanra hazánk túlnyomó részén nagyfokú, súlyos aszály figyelhető meg. A talaj felszín közeli része az ország keleti, délkeleti kétharmadán rendkívül száraz, poros, csak a múlt hét első felében kiadósabb záporok által érintett tájakon tartalmaz némi nedvességet. A középső és mélyebb talajréteg azonban országszerte kritikusan száraz.

A szárazság hatásait az ilyenkor szokásosnál 6-9 fokkal melegebb időjárás súlyosbította. Nagy, helyenként 20 fokos napi hőingás mellett a középhőmérséklet 23 és 28 fok között alakult. Az egyre hosszabbodó éjszakákon a hét első felében jellemzően 13-18 fok közé hűlt a levegő, napközben azonban 33-35 fokot mérhettünk.

Pénteken már a hajnali óráktól kezdődően egyre többfelé alakulnak ki záporok, zivatarok hazánk délnyugati harmadán. Szombaton és vasárnap csak kevés helyen várható csapadék, majd hétfőn főként a Dunántúlon, kedden pedig keleten, északkeleten lehet többfelé esőre, záporra, helyenként zivatarra számítani. Összességében a Dunántúlon várható a nagyobb mennyiség, arrafelé 20-40 mm-t mérhetünk az előttünk álló egy hétben, míg keleten 5-15 mm valószínű. A meleg mérséklődik, a hét második felében és jövő hétfőn a legmagasabb hőmérséklet 27-33 fok között alakul, a kánikula az Alföld területére szorul vissza. Keddtől országszerte 30 fok alatt maradnak a csúcsértékek. Az éjszakai lehűlés mértéke nem változik számottevően.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?