Mindent felborított az időjárás a magyar szőlőbirtokon: őrület, mi történt

Mindent felborított az időjárás a magyar szőlőbirtokon: őrület, mi történt

agrarszektor.hu
A sauvignon blanc és az olaszrizling szedésével kezdődött a szüret a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain. A száraz nyári hónapok miatt a szőlő idén a szokásosnál jóval gyorsabban érett, így a betakarítást a tervezettnél három héttel hamarabb kellett elkezdeni. Az aszály ellenére Benesch Antal, a pincészet főborásza úgy gondolja, jó évjáratra számíthatnak.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Már augusztus közepén elkezdtük a felkészülést, a présmosást és a szüretelő ládák tisztítását. Idén várhatóan minden szinte egyszerre fog beérni, így aztán nagyon fontos a megfelelő szüreti időpont kiválasztása. Ráadásul ebben az évben három héttel a tervezett időpont előtt láttunk hozzá a munkákhoz, de ismerek olyan pincészetet is, ahol már júliusban szüreteltek

- mondja az idei betakarításról Benesch Antal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborásza.

A pincészet birtokain idén is a sauvignon blanc-nal kezdődött, majd az olaszrizlinggel folytatódott a szüret. Előbbit különböző érési fázisokban szüretelik, és az első szedést követően egy napon keresztül áztatják. A bogyókat ilyenkor nem roppantják meg, a hideg áztatás hatására pedig jobban kijönnek az aromák - ennek köszönhetőek azok a zöld, frissítő ízjegyek, amelyekben sokszor a csalán, a bodza, az egres és a zöld tea aromája is érezhető - írja közleményében a pincészet. Bár nyáron az extrém hőhullámok és a szárazság is nehezítette a borászok munkáját, 2023 vége és 2024 eleje is meglehetősen csapadékos volt, ami kifejezetten jótékony hatással volt az idei termésre.

Nem sok időnk volt a pihenésre, hiszen tavasszal nagyon korán el kellett kezdenünk permetezni és a hajtásokat válogatni, a szőlő ugyanis extrém sebességgel nőtt

- magyarázta a főborász. A csapadékos időjárás június elejéig tartott - ebben az időszakban a szőlő gombás betegségei elleni védekezés is sok munkát adott -, június közepétől augusztus végéig viszont egyáltalán nem esett az eső a Veszprémi Érseki Pincészet birtokain.

Sajnos az egyre melegebbé váló nyarakkal szemben kevés eszközünk van - legfeljebb annyit tudtunk tenni, hogy későbbre hagytuk a fürtök körüli felesleges levelek eltávolítását a fehér- és a kékszőlő-fajtáknál is, hiszen az UV-sugárzás olyan magas volt, hogy a bogyók megperzselődtek volna a napon

- hangsúlyozta Benesch Antal. A Veszprémi Érseki Pincészet birtokain tavaly 400 mázsa szőlőt szüreteltek és 38 ezer üveg bort palackoztak. A főborász az idei év kapcsán is optimista:

ha ősszel nem mossa el a termést egy nagy eső, akkor minden okunk megvan arra, hogy jó évjáratra számítsunk

- mondja Benesch Antal.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 16. 13:31