Meglepő felfedezést tettek a kutatók: erre jöttek rá

Meglepő felfedezést tettek a kutatók: erre jöttek rá

agrarszektor.hu
A klímaváltozás az élet számos területére egyre erősebb hatást gyakorol. Kiemelten érintettek az agrárium és a természetközeli élőhelyek, mint például a kedvezőtlen termőhelyi adottságok mellett kialakult gyepek, melyek nemcsak élőhelyek, de nagy hazai kiterjedésük és állateltartó képességük által komoly gazdasági értéket is képviselnek.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

A 2022-es és 2023-as évek időjárási anomáliái valamint az IPCC (2023) szakértői is felhívják a figyelmünket a szélsőséges időjárási kilengések gyakoribb megjelenésére, valamint a talajfelszín melegedésére. Ezek a változások a légköri CO2-szint emelkedésével karöltve előnyhöz juttatják az úgynevezett C4-es fotoszintézist folytató, elsősorban pázsitfűfajokat, melyek felszaporodását a szárazfekvésű, extenzív legelőinken gyakran előforduló túllegeltetés is segítheti. A fenti folyamatok miatt ezen fajok térnyerésére világszerte számítanunk kell, beleértve lokális inváziójukat is - írja a Magyar Állattenyésztők Szövettsége.

EZ IS ÉRDEKELHET

A korlátozott vízellátású időszakokban a C4-es fotoszintézis-típusú növényfajok C3-asokénál kedvezőbb vízfelhasználási hatékonysága, magasabb nyári fotoszintetikus teljesítménye, valamint magasabb hőigénye kimondottan a melegebb, szárazabb éghajlatú területeken jelent túlélési, illetve elterjedési előnyt. Jól példázza ezt az őshonos késeiperje utóbbi időben tapasztalt inváziója, a síkvidéki, aridabb területeken, valamint a napjainkban elsősorban a Kiskunságban igen agresszíven terjedő homoki prérifű, de említhetnénk a csillagpázsit és szürke fenyérfű országos szintű terjedését is. A folyamatért a kutatók elsősorban az elmúlt évtizedek szárazabb időjárását, valamint a cönológiai degradációt teszik felelőssé, melynek során „sebfoltozóként” jelennek meg a gyepben.

EZ IS ÉRDEKELHET

Jellemző rájuk, hogy tavasszal később indulnak fejlődésnek, virágzásuk július-augusztus környékére esik. Felszaporodásuk gyakran a gyep belső szerkezetének a leromlásával jár együtt, és megnöveli az avar felhalmozódását, mivel avarjuk nehezebben bomlik le a C3-as pázsitfüvekhez képest, nagyobb C:N arányuk miatt. A kisebb fehérjetartalom és szőrös hajtások mellé nagy szén- és hamutartalom társul, amik miatt takarmányértékük elmarad C3-as társaikhoz képest. Terjedésük gyakran utak mentén jellemző, ahol a zavarás is segíti megtelepedésüket. Ismerjünk meg néhány fajt közülük, mert a jövőben vélhetően gyakrabban fogunk velük találkozni!

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 18. 14:59