Aggasztó, ami a gabonával történik a franciáknál: ennek nem lesz jó vége

Aggasztó, ami a gabonával történik a franciáknál: ennek nem lesz jó vége

agrarszektor.hu
Nehézségei lehetnek idén a francia malmoknak. A gyenge búzatermés miatt ugyanis magasabb költségekkel kell számolniuk, valamint azzal, hogy gondok lehetnek a megfelelő minőségű alapanyag beszerzésével.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Franciaországban idén a vegetációs időszakban tapasztalt heves esőzések és a normálisnál kevesebb napsütés miatt az 1980-as évek óta a legkisebb mennyiségű lágybúzatermés volt idén. Emellett a malomipari minőség fontos mérőszáma, a próbamérleg is rosszul alakult - írta meg a Reuters. A FranceAgriMer mezőgazdasági hivatal közlése szerint a termés mindössze 28%-a mutatott olyan tesztsúlyt - amely meghatározza a búzából kinyert liszt mennyiségét -, amely megfelel a szokásos 76 kilogramm/hektoliter szabványnak.

Mivel a malmok az alacsony testsúllyal rendelkező búzát dolgozzák fel, várhatóan 5-6%-kal több termést kell ledarálniuk, mint az előző szezonban, hogy azonos mennyiségű lisztet kapjanak, ami növeli a költségeiket

- mondta Jean-Jerome Javelaud, az ANMF ágazati szövetség alelnöke.

A szakember szerint a malmoknak várniuk kell a kínálat biztosítására, mivel a gabonakezelők válogatják a búzát, a gazdák pedig visszatartják az eladást a nemzetközi búzaárak miatt, amelyek jelenleg alig fedezik a költségeiket. Jean-Jerome Javelaud szerint ez egy hosszú szezon lesz, és a molnárok nagyon is tisztában vannak azzal, hogy 73, 72, sőt talán 71 kilós tesztsúlyokkal kell majd dolgozniuk. Északkelet-Franciaországban, ahol a szakember egy malmot üzemeltet, a feladat különösen nehéz volt, mivel a lágybúzatermés mintegy felét a 70 kilogramm alatti tesztsúly miatt állati takarmányozásra minősítették vissza.

Az ellátási hiány veszélye azonban nem állt fenn, mivel a hazai malomipar évente mintegy 5 millió tonna búzát használ fel, ami még az idei, kevesebb mint 26 millió tonnára becsült termésnek is viszonylag kis részét jelenti. A gyenge termés fő hatása várhatóan az exportnál fog mutatkozni, mivel a FranceAgriMer előrejelzése szerint a 2024/25-ös francia szállítások az Európai Unión kívülre 61%-kal fognak csökkenni a tavalyi szezonhoz képest.

A malmok megnövekedett kitermelési költségeit a mérsékelt búzaárak is ellensúlyozhatják, így nem valószínű, hogy a fogyasztók olyan inflációs hatásokat tapasztalnak majd, mint két évvel ezelőtt, amikor Oroszország ukrajnai inváziója miatt a nyersanyagárak spirálba szöktek

- tette hozzá Jean-Jerome Javelaud.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?