2024. szeptember 22. vasárnap Móric
Súlyos aszálykárok: ez jelentheti a megoldást a magyar gazdáknak?

Súlyos aszálykárok: ez jelentheti a megoldást a magyar gazdáknak?

agrarszektor.hu
Idén először a súlyos károkat okozó aszállyal, majd az elmúlt hetekben hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadékkal kellett megküzdenie a termelőknek. A szélsőséges időjárást, az évszakok kitolódását, az új kártevők és kórokozók megjelenését hobbikertészek, termelők egyaránt elszenvedik, a fogyasztók pedig az egyre növekvő árakkal kénytelenek szembesülni. Kulcskérdés lesz, hogy a következő évtizedekben a hazai agrárvilág képes legyen reagálni ezekre a körülményekre.

Már csak néhány napig jelentkezhet a Portfolio agrárdíjaira!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 22-ig!

Idén nyáron csaknem 300 ezer hektárnyi mezőgazdasági területet érintett súlyosan az aszály - főleg a kukorica és a napraforgó termelés látta ennek kárát - majd ezt nehezítette az elmúlt hetekben a hirtelen, nagy mennyiségben lezúduló csapadék. A szélsőséges időjárási körülményekre, a fenntartható mezőgazdaságra az ökológiai gazdálkodás növelése jelentheti a megoldást. Magyarországon jelenleg ez az összes művelt terület mintegy 6,3%-át teszi ki, a KAP stratégia szerint ezt 10%-ra növelnék a következő években - olvasható az Aeffect Communications and Consulting közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ökológiai gazdálkodás ugyanis nemcsak a természeti erőforrások védelmére helyezi a hangsúlyt, hanem korszerű, fenntartható megoldásokat is kínál a termeléshez - többek között víztakarékos rendszerek fejlesztésével, mely a következő évek aszályos időszakaihoz elengedhetetlen lesz. Teszi mindezt úgy, hogy képes háttérbe szorítani a vegyszeres védelem szerepét, mely a termőtalajok egészsége és a hasznos rovarok megóvásának szempontjából is kiemelt jelentőségű.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az Öko Expo is az ökológiai gazdálkodás jelentőségére hívja fel a figyelmet. A Debreceni Egyetem, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kelet-Magyarországi Biokultúra Egyesület és Hajdúnánás önkormányzata által közösen szervezett eseményen hazai és nemzetközi mezőgazdasági szereplőknek is lehetőséget kínál a tapasztalatcserére. Idén például kiemelt hangsúlyt kapott a rövid ellátási lánc megvalósítása, a hatékony, intenzív, versenyképes termelés és az új öko támogatási időszak.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?