Vegyes a kép: meglepő, ami a francia almával történt idén

Vegyes a kép: meglepő, ami a francia almával történt idén

agrarszektor.hu
Az Agreste szeptember 1-én kiadott prognózisa kis mértékben felfelé módosította a korábbi előrejelzésben becsült terméskilátásokat, így 1,56 millió tonnás francia almatermést valószínűsít, ami 2%-kal marad el az előző évi, 2023-as volumentől, de 6%-kal felülmúlja a 2019-2023 közötti időszak 5 éves átlagát. A 6 fő francia almatermesztő régió mindegyikében csökkentek a várható hozamok a júliusi előrejelzéshez képest, kivéve a Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) és kisebb mértékben az Auvergne-Rhône-Alpes régiót.

Franciaországban az alma termőterülete (39,2 ezer hektár a fő körzetekben) nem változott jelentősen, az 1%-nál is kisebb mértékű csökkenés elsősorban Nouvelle-Aquitanie régiót érinti. A WAPA világszövetség 2024-re a 2017-es év után az előző 10 év második legalacsonyabb európai termését prognosztizálja. Az európai termelés várhatóan 11%-kal csökken az előző évhez képest. Spanyolország kivételével a fő almatermelő országok jelentős visszaesésről számolnak be, különösen a késő tavaszi fagyok által súlyosan érintett kelet-európai országokban. Lengyelországban, Európa vezető termelőjében a termelés 20%-kal csökken az előző évhez képest, itt elsősorban a Gala és a Golden fajták különösen súlyosan érintettek - írja a FruitVeB

EZ IS ÉRDEKELHET

Provence-Alpes-Côte d'Azur (PACA) körzet 9,3 ezer hektáros termőterületéről 320 ezer tonnás termést várnak, ami a 2023-as, kifejezetten gyenge hozamokat követően 7%-os volumennövekedést jelent. Ez a bővülés különösen Provence körzetében érzékelhető jól, de megjegyzendő, hogy az Alpok vidékén a prognosztizált növekedés bizonytalanabb lábakon áll, főleg az igen eltérő gyümölcsméretek miatt is. A nyár elején érkező csapadék kellőképpen feltöltötte a talajok víztartalékait, ami kedvezően hatott a gyümölcsméretre, és a kártevőnyomást is sikerült jelentősen csökkenteni.

Nouvelle Aquitaine régióban a tavalyi évhez képest 3%-kal, 6,7 ezer hektárra csökkent a termőterület, és a 2023-as jó terméshez (270 ezer tonna) képest idén kisebb hozamokkal számolnak (különösen a Golden fajtakör esetében), így 245,7 ezer tonnás termés becsülhető - ez csaknem 10%-kal marad el az előző évi volumentől. Limousin körzetében olyan súlyos fagykárokról számoltak be, amelyek 20% körüli terméskiesést okoztak, Aquitániában pedig a hűvös, csapadékos időjárási körülmények befolyásolták kedvezőtlenül a virágzást, így a terméshozamokat, de Charentes tartományban a tavalyi évhez képest nincs jelentős változás.

EZ IS ÉRDEKELHET

Pays de la Loire régióban a fák terhelése a jó virágzást követően átlagosnak tekinthető, az időjárás viszonylag hűvös és csapadékos volt, így a tavalyi évhez hasonlóan idén is az átlagosnál későbbi szüret várható. Az 5,2 ezer hektáros termőterület a tavalyi évhez képest nem változott, de a nyári jégesők miatt 2024-re a tavalyinál 6%-kal kisebb, 251,4 ezer tonnás termést becsül az Agreste - ez a volumen megegyezik az előző 5 év átlagával. Auvergne-Rhône-Alpes tartományban a fák terhelése jó, és nem az aszály, hanem inkább a túl sok csapadék okozott gyümölcshullást, valamint jelentős betegség- és kártevőnyomással kellett számolni.

A nyári időszak végén a perzselő hőség okozott gondokat, elsősorban a korai fajták növekedésének lassulása miatt - így járt a Gala, ami a körzetben az egyetlen olyan fajta, amelynél a tavalyi évhez képest a termésmennyiség is csökkenni fog. A 3,3 ezer hektáros termőterületen a tavalyinál egy kicsit nagyobb, 99,8 ezer tonnás termésre számítanak. Centre-Val de Loire régióban még nagy a bizonytalanság a prognózisokat illetően: a Golden és a Gala fajták hozamai várhatóan csökkennek, míg a többi fajtánál jobb hozamok várhatók, de a betegség- és kártevőnyomás igen erős. Franciaország legkisebb termesztőkörzetében (1,9 ezer hektár) az előző évinél 2%-kal kisebb, 90,3 ezer tonnás termés valószínűsíthető, de még ez is az ötéves átlag feletti mennyiséget jelent.

EZ IS ÉRDEKELHET

Occitanie régióban a 8000 hektáros termőterületről az idén 400 ezer tonna körüli termést várnak, azaz várhatóan a volumen stabil marad a 2023-as évihez képest, de jelentős regionális eltérések figyelhetők meg. Roussillon és Gard régiókban a korai gyümölcshullás súlyosan érintette a Golden és a Gala fajtákat, ami ezekben a körzetekben a termelés csökkenéséhez vezetett. Ezzel szemben a Garonne-völgyben a többi fajta termelésének növekedése ellensúlyozta a Golden termésének visszaesését, ami növelte az összesített termésmennyiséget növelte. 

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 25. 16:33