Horror árak a magyar piacokon: ennyibe kerül egy kiló dió

Horror árak a magyar piacokon: ennyibe kerül egy kiló dió

agrarszektor.hu
Bár nem voltak annyira nehéz helyzetben a termelők idén mint a korábbi években, ennek ellenére továbbra is egekben van a dió ára Magyarországon. Az ünnepek pedig pillanatok alatt itt lesznek, ezért érdemes lehet már most elkezdeni figyelni a dióakciókat, hogy kedvező áron vásárolhassunk be a közelgő ünnepekre. Az elmúlt 10 év adatai alapján azt láthatjuk, hogy hiába nőtt a dió termőterületének nagysága Magyarországon, azt nem követi a betakarított termés mennyiség - írja a Pénzcentrum. A termésátlag csökkenésére a termelők évek óta figyelmeztetnek.

A 2023-as hazai diótermésről még nincsenek végleges, hivatalos adatok, azt azonban tudni lehet, hogy 2022-ig bezárólag egy csökkenő tendenciát lehetett megfigyelni. Hiába nőtt a termőterület és azon belül is a betakarított terület nagysága, a betakarított termés ezt a növekedést nem követte le, így a termésátlagok csökkentek. 2023-ban elvileg már jobb éve volt a hazai diónak, viszont nagyon nehéz versenyeznie az amerikai és a kínai dióval. 2022-ben az aszály is nagy kihívást jelentett, de tavaly már jó termésben bíztak a hazai dióültetvényeken gazdálkodók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közlése szerint. Már akkor is jelezték, hogy a tengerentúli dióval nehezen tudja tartani a versenyt a hazai áru és a termesztés hatékonyságának növelése érdekében elengedhetetlen a termesztéstechnológia fejlesztése és a művelési rendszerek korszerűsítése.

EZ IS ÉRDEKELHET

A dió szakmai napon elhangzott, hogy bár az elmúlt 10 évben a támogatási konstrukcióknak köszönhetően jelentősen nőtt a hazai dióültetvények területe - a korábbi 6000 helyett ma már 9200 hektárt is meghaladó területen folyik diótermesztés az országban -, a termésmennyiség azonban nem emelkedett. Sőt, a termésátlagok sok esetben a hektáronkénti 1-1,5 tonnát sem érik el, szemben a versenytársainkkal, ahol a 4-5 tonnás hektáronkénti átlag sem szokatlan. A szakértők úgy vélik, ennek az az oka, hogy sok az elhanyagolt, a termesztéstechnológiát tekintve alacsony színvonalú dióültetvény. Ezt támasztja alá az is, hogy a jól művelt, prosperáló ültetvények nagysága 3000 hektár alatt van az országban. Utóbbiakban azonban a 3 tonnás átlag is elérhető.

Durvák az árak, nem veszik a hazait a magyarok

A magyar dió piaca 2006 és 2019 között meredeken felfelé ívelő pályán volt, ezután viszont megtorpant a kereslet. Hazánk az éves 6450 tonna terméssel a diótermelő országok rangsorában a harmincadik helyet foglalja el, a viszonylag kis termelők közé tartozik. A hazai dió kivitele héjas dió és dióbél formájában is folyamatos csökkenést mutat.

A KSH fogyasztói árakat monitorozó statisztikái szerint a tisztított dió, csomagolt is (nem darált, nem cukrozott) kilója 2011-ben 2560 forintba került, míg 2023-ban már 5720 forint/kg volt az éves átlagár. Az utolsó legdrágább havi átlagár 2023 januárjában fordult elő, ez 5940 forint volt, az utolsó ismert havi átlagár ennél jóval alacsonyabb, 5490 forint/kg volt. A 2022-es diódrágulás hátterében több tényező állt, leginkább az globális termelést meghatározó aszályos idő játszott közre. A KSH az árak összeírásánál azt nem is veszi figyelembe, hogy magyar vagy import dióról van szó

- írja a lap.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 30. 06:03