Nem kell a braziloknak a GMO-s növény, de a világot elárasztják vele

Nem kell a braziloknak a GMO-s növény, de a világot elárasztják vele

agrarszektor.hu
A világ legnagyobb szójatermelője, Brazília, paradox helyzetben találja magát: miközben hatalmas mennyiségben exportálja a szóját, saját lakossága alig fogyasztja ezt a fehérjeforrást. A jelenség hátterében kulturális és gazdasági tényezők egyaránt állnak - írja a Reuters.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Brazília évente több mint 170 millió tonna szóját termel, megelőzve ezzel az Egyesült Államokat is. Az ország hetente átlagosan egymillió tonnát szállít Kínába, miközben a hazai fogyasztás elenyésző. Ennek következtében a szója és a belőle készült termékek luxuscikknek számítanak a brazil piacon. Az ország gasztronómiai központjában, São Paulóban néhány előkelő étterem már felfedezte a szójában rejlő lehetőségeket. Kreatív séfek tofuból és edamaméból készítenek különleges fogásokat, amelyeket gondosan komponált tálalással kínálnak vendégeiknek.

A szója alacsony hazai fogyasztásának egyik oka a brazil étkezési kultúrában keresendő. A helyiek hagyományosan rizst és babot fogyasztanak napi rendszerességgel, míg a szójababot egzotikus növénynek tekintik.

Brazíliában megszoktuk, hogy minden nap rizst eszünk babszemekkel - de a szójababra nem igazán tekintünk ugyanígy

- magyarázta Lucinete Magalhaes, egy São Pauló-i étterem vendége.

A brazil szójatermesztés az 1970-es években indult fejlődésnek, amikor új technológiák lehetővé tették a növény termesztését az ország belső területein. Azóta a termelés folyamatosan nőtt, ami azonban környezeti problémákhoz is vezetett, hozzájárulva az Amazonas esőerdő és a Cerrado szavanna erdőirtásához. A brazil szója mintegy 98%-a genetikailag módosított (GMO), ami tovább csökkenti a hazai fogyasztók érdeklődését. A válogatós vásárlók számára kínált tofu és szójatej előállításához a cégek drága, biogazdálkodással termesztett, nem génmódosított szójababokat használnak, vagy akár Japánból importálnak alapanyagot.

Az Agromeris mezőgazdasági tanácsadó cég szerint Brazília az egyetlen jelentős piac, ahol a szójababból készült élelmiszerek fogyasztása csökkenő tendenciát mutat. A helyzet paradoxonját jól szemlélteti, hogy míg a brazil szupermarketekben egy minimálbérből élő vásárlónak egy egész napi fizetését kellene kiadnia 250 gramm tofuért, addig az ország hatalmas mennyiségben exportálja a szóját állati takarmányozás céljából.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. október 16. 15:02