Filléres trükk paradicsomtermesztőknek: ezt nem szabad kihagyni!

Filléres trükk paradicsomtermesztőknek: ezt nem szabad kihagyni!

agrarszektor.hu
Ugyan napközben még egészen rendesen felmelegszik a levegő, mostanra azért már megjelentek az első őszi fagyok. Ez pedig döntés elé állítja a kerttulajdonosokat és a balkonkertészeket: mi legyen a megmaradt paradicsommal?

Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia! 

Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.

AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!

Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre! 

Ha már érkezőben vannak az első fagyok, akár zöld a paradicsom, akár nem, le kell szedni. Ha a paradicsomok elérték a normál méretüket, elég egyet kettévágni, és megvizsgálni a magvakat. Ha kis géles cseppecskével vannak beburkolva, a növény megfelel az érlelésre. De ha nem ezt látja az ember, akkor a paradicsomot célszerűbb zölden felhasználni - írta meg az Infostart.

Ha még nincs fagyveszély, meg lehet próbálni a szabadban beérlelni a már félig piros paradicsomokat. Ehhez nem kell mást tenni, mint becsomagolni buborékfóliába a terméses növényt, hogy így kapja meg az utolsó „lökést” a beéréshez. Megér egy kísérletet az is, hogy a kiásott paradicsomnövényt fejjel lefelé függesztve tárolja az ember, reménykedve, hogy a paradicsomok így is beérnek.

A legrosszabb ötlet, ha a levágott zöldparadicsomot valaki a hűtőben tárolja, ugyanis 10 Celsius-fok alatt már drámai gyorsasággal bomlanak a paradicsom aromaanyagai. Ha a kifejlett, de zöld színű bogyót 13-18 Celsius-fok között tárolja az ember, 90% relatív páratartalom mellett, akkor még nem következik be a hidegkárosodás, és lassan kialakul a jellemző szín is.

Fontos, hogy az ember az átválogatott, ép és betegségmentes paradicsomokat papírzacskóba, kartondobozba, vagy akár egy faszekrény fiókjába helyezze, és tegyen közéjük egy érett almát vagy banánt. Az érést folyamatosan ellenőrizni kell. Ha valaki mindent jól csinált, azt tapasztalhatja, hogy a paradicsomok néhány hét alatt beérnek. De aki nem ért ehhez, vagy nem akar szöszmötölni, az megpróbálhatja azt is, hogy hagyja szobahőmérsékleten a paradicsomot, mert általában akkor is beérik még.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2025
Fenntarthatósági követelmények az agráriumban.
AgroFood 2025
Élelmiszeripari körkép a hazai agráriumban.
Agrárium 2025
Hamarosan újra együtt az agrárszakma!
EZT OLVASTAD MÁR?