Veszélyben a spanyol paprika: kritikus időszak jön az országban

Veszélyben a spanyol paprika: kritikus időszak jön az országban

agrarszektor.hu
A spanyolországi Almeríában október közepén-végén indul be a paprika szedése, a dohánytripsz elleni küzdelem azonban több régiót is érint. A későbbi betakarítás a térségben a paprika termőterülete az idén várhatóan enyhén növekedni fog, egyes szakértők szerint ez azonban nem lesz meghatározó a kínálat szempontjából, mivel a fő tényező továbbra is az éghajlat lesz, különösen a kritikus decemberi és januári hónapokban.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Megkongatta a vészharangot Almería egyike vezető, 180 termelőt tömörítő szervezete, az Ejidomar, amely súlyos dohánytripsz-fertőzésre hívta fel a figyelmet a régió paprikaállományaiban. Az eredetileg Délkelet-Ázsiából származó dohánytripszet először 2017-ben észlelték Spanyolországban, dísznövények üvegházaiban, majd 2023-ban már paprikaállományokban is károkat okozott. Rafael Roldán, az Ejidomar kereskedelmi igazgatója szerint egyes gazdaságokban teljes a terméskiesés, és bár saját szövetkezetének sikerült elkerülnie a legrosszabbat, a paprika héjhibái miatt a teljes termés 25%-át másodosztályú áruként kellett értékesítenie - írja a FruitVeB.

Az Almeriai Mezőgazdasági Szaktanácsadók Hivatalos Egyesülete (COITAAL) gyorsan reagált erre a veszélyre, és útmutatót adott ki a kártevő azonosítására és ellenőrzésére. A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy a dohánytripsz által okozott kár „pusztító mértékű” lehet. Ez a helyzet további kihívást jelent a régió termelői számára, akikre már most is szigorú európai uniós előírások vonatkoznak a növényvédő szerek használatára vonatkozóan. Ezért tömegesen alkalmaznak biológiai védekezést. Az almeríai termelők ragadozó rovarokkal próbálják megfékezni a tripszpopulációkat, ami környezetbarát módszer, ám jelentősen növeli a termelési költségeket. Roldán megerősíti, hogy ezeknek a biológiai növényvédelmi technikáknak a használata ma már elengedhetetlen beruházás a gazdák számára, tovább rontva a pénzügyi helyzetüket, amit már amúgy is megterheltek az olyan ráfordítások növekvő költségei, mint a műtrágya, az üvegházi műanyag, a csomagolás és a munkaerő.

A paprika, Almería emblematikus növénye tehát veszélyben van, és a dohánytripsz elleni küzdelem várhatóan hosszú és költséges lesz. Bár úgy tűnik, hogy a jelenlegi intézkedések részben megfékezik a fertőzést, a termelők jobb nemzeti és nemzetközi szintű együttműködést remélnek a csapás terjedésének lassítása és a spanyol mezőgazdaság szempontjából kulcsfontosságú ágazat jövőjének megőrzése érdekében.

Almería körzetében október elején Dalías és Nerja régiókban már megkezdődött, El Ejidóban pedig október közepén indul a paprika szedése. Az idei évre is igaz, hogy a betakarítás több tényező miatt is késett a szokásos időponthoz képest. José Antonio Baños, almeríai termelő szerint a gazdák úgy döntöttek, hogy a szokásosnál később ültetnek, hogy minimalizálják a kártevők kockázatát és csökkentsék a növény-egészségügyi kezelési költségeket. A júliusi magas hőmérséklet is problémákat okozott a terméskötődés idején, ami szintén hozzájárult a késéshez - mondta.

A spanyol paprikapiac fellendülő szakaszában van, az árakat már az almeríai árverések határozzák meg, mivel a murciai kampány néhány hete véget ért, és a Hollandiából érkező mennyiségek jelenleg a szokásosnál is alacsonyabbak. Az idei év első három hónapjában az Európai Unióban értékesített paprika közel fele Spanyolországból származott. Marokkó 2024 első negyedévében 63,99 millió kilogramm paprikát exportált az EU-ba, ami 48,47%-os növekedést jelent 2019-hez képest, amivel az észak-afrikai ország a második helyet foglalta el a piac 19,23%-ával.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?