2024. október 28. hétfő Simon, Szimonetta
Katasztrófa felé sodródik a világ: senki nem teszi zsebre azt, ami történhet

Katasztrófa felé sodródik a világ: senki nem teszi zsebre azt, ami történhet

agrarszektor.hu
Az Atlanti-óceán kulcsfontosságú áramlásának az összeomlása katasztrofális következményekkel járhat a globális éghajlatra - figyelmeztetnek vezető klímakutatók egy nyílt levélben. A tudósok szerint a kockázatokat jelentősen alábecsülték, és sürgős cselekvésre van szükség a potenciális katasztrófa elkerülése érdekében - írta meg a LiveScience.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Negyvenöt vezető éghajlatkutató, köztük Michael Mann, a Pennsylvaniai Egyetem klimatológusa, nyílt levélben fordult a skandináv politikai döntéshozókhoz az Atlanti-óceán kulcsfontosságú áramlatainak lehetséges összeomlása miatt. A hétfőn közzétett levélben a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az AMOC gyengülésének kockázatait nagymértékben alábecsülték. Az AMOC egy hatalmas óceáni szállítószalag, amely magában foglalja a Golf-áramlatot is, és létfontosságú szerepet játszik a hő északi félteke felé történő szállításában. A kutatások szerint az AMOC lassulóban van, és a globális felmelegedés miatt hamarosan elérheti azt a fordulópontot, ami káoszba sodorhatja a Föld éghajlatát.

Egy ilyen óceáni cirkulációs változásnak pusztító és visszafordíthatatlan hatásai lennének, különösen az északi országok, de a világ más részei számára is

- írják a tudósok a levélben. Az északi országok közé tartozik Dánia, Izland, Norvégia, Finnország és Svédország.

A tudósok figyelmeztetnek, hogy más régiók is éreznék a hatásokat. Az AMOC leállása a trópusi monszunrendszerek déli irányú eltolódását okozná, ami katasztrofális következményekkel járna a mezőgazdaságra és az ökoszisztémákra nézve. Emellett az óceáni áramlások leállása tovább növelné a tengerszintet az amerikai Atlanti-óceán partvidékén, és felfordulást okozna a tengeri ökoszisztémákban és a halászatban.

A levelet az Északi Miniszterek Tanácsának címezték, amely egy kormányközi fórum az északi országok közötti együttműködés előmozdítására. A tudósok sürgetik a politikai döntéshozókat, hogy vegyék komolyan figyelembe az AMOC összeomlása által jelentett kockázatokat, és fokozzák a nemzetközi partnerekre gyakorolt nyomást a 2015-ös párizsi megállapodás célkitűzéseinek betartása érdekében. A megállapodás célja, hogy a globális átlaghőmérséklet emelkedését 1,5 Celsius-fokban tartsák az iparosodás előtti szinthez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?