Portfolio agrárkonferenciák 25% kedvezménnyel!
Meghirdettük az Agrárium, AgroFood és AgroFuture 2025 konferenciáinkat, ahova csak decemberben még 25% kedvezménnyel regisztrálhat!
Ne maradjon le!
Hagyományosan Vízkeresztkor, január 6-án bontjuk le a karácsonyfát, bár vannak, akik ennél tovább őrzik az ünnepi díszt. Az időzítés kevésbé lényeges, ám az, hogy mi történik a fával, már annál fontosabb. A HelloVidék összegyüjtötte, hogy hogyan hasznosítható a fa az ünnepek után.
Magyarországon évente körülbelül kétmillió karácsonyfát állítanak fel, és ezek jelentős része – 2024 elején például mintegy 500-600 ezer darab – az utcákon végzi. Pedig ez az óriási mennyiség 15 ezer lakás egyhavi fűtésére is elegendő lehetne. Jó példa erre Pécs, ahol a város távhő-rendszerében évek óta hasznosítják a kidobott fákat: évente körülbelül 40 tonna fenyőhulladékot gyűjtenek össze. Az ünnepek utáni nagyarányú fakihelyezés január 6-a után kezdődik és akár másfél hónapig is eltarthat.
Mit NE tegyünk a karácsonyfával?
Ne dobjuk ki az ablakon! Ez nemcsak balesetveszélyes, hanem köztisztasági szabálysértés is, amely 5-50 ezer forintos helyszíni bírságot vonhat maga után. Súlyosabb esetben akár 300 ezer forintot is fizethetünk, ezért érdemes szabályos megoldást választani. Ne égessük el otthon! Bár a fenyőfák jó tüzelőanyagok, magas gyantatartalmuk károsíthatja a tüzelőberendezéseket és a kéményeket. Ezért nem éri meg kockáztatni.
Azok számára, akik rendelkeznek kerttel vagy kisebb földterülettel, számos kreatív megoldás kínálkozik:
- Talajtakarás: Az ágakat levágva használhatjuk az évelő növények ágyásainak takarására, különösen, ha fagyérzékeny növényeink vannak.
- Komposztálás: Az ágak a komposzthalom ideális alaprétegét képezhetik, elősegítve a légáramlást és a lebomlási folyamatokat. Aprítsuk fel az ágakat, helyezzük a komposzt aljára, majd tegyünk rá konyhai hulladékot és egyéb növényi maradékokat.
- Mulcs készítése: Az ágakat apróra darabolva szórjuk szét a kertben vagy az ágyások között. Ez nemcsak a talajt gazdagítja, hanem a fenyő illatát is tovább élvezhetjük.
- Veteményes tápanyagforrás: A darabokra vágott ágakat eltehetjük későbbre. Veteményezéskor a földbe helyezve a borsó és más növények is hálásak lesznek a tápanyagért.