
Egyre több ilyen élelmiszer van itthon: sokan veszik, de ezt nem tudják róla
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Magyar Államkincstár 49/2023. (IX. 21.) számú KÖZLEMÉNYE a borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről
I. A támogatás jogszabályi alapja
A borászati termékek 2023. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 55/2023. (IX. 15.) AM rendelet (a továbbiakban: Rendelet) alapján a Magyar Államkincstár (a továbbiakban: Kincstár) által előzetesen nyilvántartásba vett lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át abból a célból, hogy abból ipari, gyógyászati vagy energetikai célú nyers alkoholt készítsen.
A Rendelet 3. § (5) bekezdése alapján a Kincstár közleményben közzéteszi a Rendelet alapján nyilvántartásba vett lepárlóüzemeket és a borászati termékekre vonatkozó, elfogadott lepárlási vállalásaikat.
III. Borfelajánlás és lepárlásra történő beszállítás
Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a bortermelőnek a borfelajánlási időszakban (a lepárlóüzem honlapján meghirdetett időszakban) kell a lepárlási igényét a lepárlásra szánt oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméktételhez kapcsolódó, a Rendelet 5. § (1) bekezdésében előírt adatok és dokumentumok megküldésével jeleznie. Egy bortermelő egy lepárlóüzem részére legfeljebb 2.500 hektoliter borászati termék felajánlását jelezheti, illetve szállíthat be.
Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel rendelkező borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani,
A lepárlóüzem által visszaigazolt, a Rendelet 4. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelő bortétel beszállítására, illetve lepárlására vonatkozóan szerződéskötési kötelezettség terheli a lepárlóüzemet és a bortermelőt. Tájékoztatjuk továbbá, hogy borászati terméket lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által a honlapján meghirdetett időszakban lehet. Eltérő megállapodás hiányában krízislepárlás céljából a borászati termékek átadása és átvétele a lepárlóüzem telephelyén történik.
További részletek: https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/kozlemenyek/-/kozlemeny/49-2023-ix-21-szamu-kincstar-kozlemeny
Egyre több proteines élelmiszerrel találkozhatunk a boltokban, utánajártunk, tényleg egészségesek-e.
Egyre bizonytalanabb a banán jövője, 2080-ra a termelő régiók 60 százalékát fogja súlyosan érinteni a klímaváltozás.
Mi a jó választás az otthoni konyhakerthez? Hogyan készüljünk elő a forró nyári hónapokra?
Cél a termelési kiesés miatti terhek megkönnyítése és az állattartó telepeken dolgozók munkahelyeinek megőrzése.
A zöldségek halványítása egy olyan technika, amely során folyamatosan, vagy egy bizonyos fejlettségi szinttől a növényt fénytől elzárva termesztik.
A Glomo Start mIKRo kimondottan fajgazdag inokulálást tesz lehetővé, ugyanis hét különböző gombafaj szaporítóképleteit tartalmazza.
Megújult a közkedvelt starter műtrágya, a Corn Starter Pro