Orbán: átverik a multik a magyar embereket

agrarszektor.hu
Lehangoló az a kisszerűség, amellyel a nagy, nemzetközi élelmiszergyártó cégek átverik a közép-európai fogyasztókat - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. Szerinte a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A gazdagság és a nagyvonalúság nem feltétlenül jár együtt, hiszen Európa leggazdagabb cégei tévesztik meg a fogyasztókat - hangoztatta Orbán Viktor a pozsonyi várban, ahol európai uniós találkozót tartottak az élelmiszerek kettős minőségének megszüntetéséről a visegrádi négyek (Magyarország, Csehország, Lengyelország, Szlovákia) kormányfőinek, illetve az összes uniós tagország képviselőinek és az uniós szakpolitikusoknak a részvételével.

A Magyarországon tavasszal végzett vizsgálatok azt mutatták ki, hogy az élelmiszeripari termékek minősége hetven százalékban eltért a nyugaton forgalmazott "verziók" minőségétől, míg a szezonális termékek egyharmadánál mutatták ki a kettős minőséget - foglalta össze a magyar tapasztalatokat az MTI szerint a miniszterelnök. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nagy tavaszi összehasonlító tesztjéről az agrárszektor.hu itt számolt be. A hazai gyártókat összefogó Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (Éfosz) cáfolta a Nébih-vizsgálatokból leszűrt kormányzati megállapításokat.

A kormányfő szerint az ügy nem speciálisan csak magyar vagy közép-európai, Jean-Claude Juncker ezért hozta szóba az EU helyzetéről szóló beszédében. Orbán Viktor üdvözölte az Európai Bizottság elnökének gondolatát, amely szerint nem lehetnek másodrendű fogyasztók Európában. "Az irány jó, a szavak tetszenek, most tetteket várunk" - hangsúlyozta a miniszterelnök, aki szerint a multicégek átverik a közép-európai fogyasztókat, és a kettős mérce nem más, mint a kétsebességes Európa bevezetése. És ha kétsebességes Európa van, "mi, közép-európaiak biztosan rosszul fogunk járni" - tette hozzá.

Orbán Viktor szerint az itt élő emberek nemcsak azt gondolják, hogy a pénztárcájukon esik csorba, hanem azt, hogy az igazságérzetükön is. Azt szeretnék, hogy a polcról levett termék valóban az legyen, mint aminek látszik, valóban a címkén feltüntetett országból származzon, és biztosak lehessenek abban, hogy az árucikk ugyanolyan minőségű, mint ha bármely más európai országban vásárolták volna.

A közép-európaiak - mondta a kormányfő - joggal képviselik azt az álláspontot, hogy ugyanolyan élelmiszereket kapjanak, mint a nyugat-európaiak. A visegrádi négyek már korábban elfogadtak Budapesten egy állásfoglalást, amelyben haladéktalan jogi megoldásokat kértek az Európai Bizottságtól. Magyarország a jövőben is támogatja majd a kettős termékminőség felszámolását - szögezte le Orbán Viktor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?