EU Bizottság: engedélyezem a Monsanto-Bayer egyesülést!

agrarszektor.hu
Szerdán engedélyezte az Európai Bizottság, hogy a Bayer átvegye a Monsantót - bizonyos feltételek mellett. Egyes Monsanto-vagyonelemeket el kell adni, de saját projektjeinek egy részéről is kell mondania a Bayernek az üzlet érdekében. A leverkuseni konszern így is a világ leghatalmasabb agrárvegyipari cége lesz.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurrópai Bizottság a felvásárlást azzal a feltétellel engedélyezte, hogy a Monsanto alábbi üzletrészei nem mennek át a Bayer portfóliójába, hanem piacra kerülnek:

  • a szántóföldi kultúrák teljes vetőmagüzletágát (néhány kisebb kivétel akad az ázsiai régióban)
  • a búzahibridek kutatási részlegét
  • a zöldségvetőmag-üzletágat teljes egészében
  • a glufozinát-ammóniummal való kereskedés jogát
  • bizonyos glifozátra alapozott herbicidek forgalmazását Európában

Le kell mondania a Bayernek a Monsanto új, nematódák elleni készítményéről, a NemaStrike-ról. Nem viheti tovább három kísérleti projektjét a totális herbicidekkel kapcsolatban, sem a digitális gazdálkodáshoz kapcsolódó portfólióját. Ezeket a vagyonelemeket a BASF szerezheti meg. Margrethe Vestager, az EU versenyjogi biztosa szerint így biztosítható, hogy a vetőmag, a növényvédő szerek és a digitális gazdálkodás terén a Monsanto átvétele után is megmarad a piaci verseny. Ez szükséges ahhoz, hogy az innovációs kedv ne csökkenjen a szektorban, ugyanakkor a termékek a gazdák számára megfizethetők legyenek.

A Bayer igazgatósági elnöke, Werner Baumann hatalmas mérföldkőnek nevezte a Bizottság döntését. Ugyanakkor az USA igazságügyi minisztériuma még mindig kifogást emelt az egyesülés ellen, mondván, hogy további üzletrészek eladását tartja kívánatosnak. A Bayer ennek ellenére lehetségesnek tatja, hogy a tranzakció 2018 második negyedévében lezárul.

EZ IS ÉRDEKELHET

A leverkuseni vegyipari cég 62,5 milliárd dollárért (15 812 milliárd forint) vásárolta fel amerikai konkurensét, a Monsantót. Ezzel a lépéssel a Bayer a világ elsőszámú vetőmag- és növényvédőszer-forgalmazójává vált. A Bayer teljes forgalmának ma bő egynegyedét teszi ki az agrárszféra kiszolgálása. 2017-ben ez 9,6 milliárd euró (2976 milliárd forint) bevételt hozott a cégnek, döntően herbicidekből. A saint louis-i Monsanto tavaly 14,6 milliárd dollárt (3693 milliárd forint) keresett, elsősorban a vetőmag üzletágának köszönhetően.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?