Koronavírus: minden termelő műtrágyát és növényvédő szert vásárol

Koronavírus: minden termelő műtrágyát és növényvédő szert vásárol

MTI
Félmilliárd forintból épített új telephelyet a mezőgazdasági termékek kereskedelmével és mezőgazdasági szaktanácsadással foglalkozó Gemma Agro Kft. Békéscsabán. A cég egyik tulajdonosa az MTI-nek elmondta, a koronavírus előre hozta a mezőgazdasági szezonkezdést, rengeteg megrendelésük van most.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A koronavírus miatti félelem következtében a mezőgazdasági termelők most akarnak vetőmagokat, növényvédőszereket, műtrágyát beszerezni, mert félnek attól, hogy később már nem lesz, ezért nagyon "felpörögtek a megrendelések, előrejött a szezon" - emelte ki Matyi István, a cég egyik tulajdonosa. A régi bérelt raktárukban a mostani árukészlet fele sem fért volna el, az új helyen - ahol csak műtrágyából háromezer tonna fér el - folyamatosan tudják fogadni az árut és kiszolgálni a megrendeléseket. Matyi István közölte, összességében nem számít több bevételre, sőt, szerinte a veszélyhelyzet miatt a korábbinál kevesebb lesz, "csak előre jön a szezon kicsit". Megjegyezte, korábban nem tapasztalta, hogy a nagy multinacionális beszállítók késtek volna a szállításokkal, de most ez a helyzet.

A félmilliárd forintos beruházást felerészben saját forrásból, felerészben banki hitelből finanszírozták, így épült meg zöldmezős beruházás részeként egy kétezer négyzetméteres fűthető raktárcsarnok és egy 750 négyzetméteres irodaház - tájékoztatott Matyi István. A Gemma Agro Kft.-nél 15-en dolgoznak; a cégtulajdonos egyéb érdekeltségei összesen ötven főnek adnak munkát. A szakember elmondta, az agrárcégnél nem tudja nélkülözni jelenleg az embereit, de a fertőtlenítőszereken kívül alig valamit értékesítő irodaszer-üzletágban a dolgozókat kéthetes turnusokban szabadságra küldik. 

A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 2004-ben alapított Gemma Agro Kft. értékesítésből származó nettó árbevétele 2018-ban 3,9 milliárd forint volt szemben az előző évi 3,7 milliárddal, és ezzel körülbelül azonos bevételre számítanak 2019-ben is. Az adózott eredmény 2018-ban 47 millió forint volt az egy évvel korábbi 66 millióval szemben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?