Májusban ismét AgroFood 2025 és AgroFuture 2025 konferencia!
Május 20-án a hazai élelmiszeripart érintő legfontosabb témák lesznek terítéken a Portfolio AgroFood 2025 konferencián, május 21-én a Portfolio AgroFuture 2025 konferencián pedig a mezőgazdasági fenntarthatóság és innováció lesz kulcsszerepben.
AGROBÉRLETTEL most az egyik konferenciára 50% kedvezménnyel regisztrálhat!
Kistermelők és fiatal gazdák 50% kedvezménnyel regisztrálhatnak a rendezvényre!
Zilahy (Kis) Ágnes 1848-ban született Zilahon, egy vagyonos ügyvéd gyermekeként. Élete nem volt könnyű: tizennyolc éves korára elvesztette szüleit és nyolc bátyját, majd két sikertelen házasság és vagyonának elvesztése után kesztyűvarrásból, később nyilvános étkező működtetéséből tartotta fenn magát.
Én gazdag földbirtokos családból származtam, gazdaasszonyságom alapját hazulról szereztem. Később mint katonatisztné bejártam az ország majd minden vidékét; mindenütt megtanultam a mi jót és takarékosat csak észlelhettem
- vallotta magáról a szerző, aki bár iskolába nem járt, bátyjai tanították meg írni és olvasni. Szakmai pályafutásának csúcspontjaként 1897-ben ő lett az első budapesti egyetemi menza vezetője. Írói munkássága is jelentős: szakácskönyve mellett befőtteskönyvet, álmoskönyvet és tárcaleveleket is publikált. Híres szakácskönyvének születése Teleky Sándor honvédezredessel való találkozásához köthető, aki 1891-ben biztatta a könyv megírására. A mű két hónap alatt elkészült, de nyolc évig nem talált kiadót.
Amikor végül megjelent, olyan sikeres lett, hogy két hónap múlva már a második, bővített kiadást nyomtatták.
"Rendkívül változatos élettapasztalat után írtam le e szakács-könyvet, kizárólag a saját emlékezetemből összeszedve. Nincsen e könyvben egyetlen étel sem, melyet magam - legalább párszor - el ne készítettem volna" - írta könyve előszavában Zilahy, aki különösen részletes fejezetet szentelt a tésztaféléknek.
A könyvből kipróbált tepertős vakarcs receptje jól példázza Zilahy praktikus, részletes útmutatásait.
A kelt tésztából készülő, tepertővel gazdagított sütemény a magyar konyha hagyományos fogása, amely ma is népszerű lehet egyszerű elkészítési módja és laktató jellege miatt. A recept és az étel fotói megtalálhatók a Pénzcentrum oldalán.