EU: a gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van

agrarszektor.hu
A gazdaságok kétharmada a férfiak kezében van Európában, a maradék egyharmad mérete pedig jóval kisebb, mint amekkorát az erősebbik nem igazgat. Fizetési szakadék is tetten érhető a nemek között. A kérdés, tesz-e majd ez ellen az új Közös Agrárpolitika?

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az Eurostat adatai szerint az uniós gazdaságok mintegy 30% -át vezetik nők. Az egyes tagországok között azonban hatalmasak az eltérések, Hollandiában mindössze a gazdaságok 5% -át irányítja a gyengébb nem, míg Litvániában mintegy 47% -át. Copa-Cogeca, az európai gazdák legnagyobb érdekérvényesítő szövetsége szerint

a nők által vezetett gazdaságok átlagosan 40% -kal kisebbek, mint a férfiaké, és a női vezetők fizetése 16% -kal kevesebb. Nyugdíjak tekintetében a nemek közötti különbség eléri az 51% -ot a mezőgazdaságban.

A nők szerepe gyakran láthatatlan, különösen a segítő házastársak esetén, akik "gazdasági függésben" élnek a férjüktől. Az ilyen háziasszok nem kapnak fizetést a családi gazdaságban végzett munkájukért. A Corteva Agriscience októberben közzétett,  globális tanulmánya is megállapította, hogy a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés még mindig erős a világ mezőgazdaságában. Indiában a nők 78% -a úgy véli, hogy az ágazatban diszkrimináció van. Az Egyesült Államokban a női válaszadók közel fele (48%) mondta azt, hogy a nők és a férfiak egyaránt sikeresek a gazdálkodásban, míg 36% -uk szerint a férfiaknál kevésbé férnek hozzá a banki forrásokhoz.

Minderről Marjiana Petir, a jobboldali Európai Néppárt horvát képviselője beszélt az euractiv.com-nak annak apropóján, hogy nem látja a nők helyzetének javítását garantáló elemeket az új Közös Agrárpolitikában (KAP).  A Parlament mezőgazdasági bizottsága várhatóan áprilisban fogadja el álláspontját a KAP három rendelettervezetéről.

EZ IS ÉRDEKELHET
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06