Ahogy hűl az idő, úgy forrósodik a hangulat: tízezer gazdát várnak a berlini tüntetésre

agrarszektor.hu
Legutóbb november közepén zárta le 4000 traktor Hamburg utcáit, ma 5000 traktort várnak Berlinbe 10 ezer tüntetővel. A követelések azóta sokkal drasztikusabbak lettek. A gazdáknak elegük van abból, hogy a klímaváltozást rajtuk verjék el.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Legutóbb november közepén Hamburgban tüntettek a gazdák. A 4000 tarktorral érkező demostráló tömeg követelései még szerények voltak ahhoz képest, ahol most tartanak. A tarktorkonvojok már tegnap óta úton vannak a német főváros felé, ahová 10.000 gazda érkezését  várják, de sokan indultak el Bonn felé is, ahol a szövetségi mezőgazdasági minisztérium épülete áll. A gazdák haragját az váltotta ki, hogy a környezetvédőkre hallgatva már szinte teljesíthetetlen termelési előíráshalmazzal bombázzák őket a döntéshozók. A gazdák útjuk során többször is megállnak, hogy a városlakókkal ismetessék az álláspontjukat.

Berlinben 12 és 15 óra  között zajlik majd a demostráció, legkevesebb 10.000 részvevővel és 5000 traktorral számolnak a szervezők. Julia Klöckner agrárminiszter megígérte, hogy 14 órakor beszédet mond a rendezvényen. Az otthon maradó, de a kezdeményezéssel szimpatizáló gazdatársakat pedig arra kérték, hogy gyújtsanak figyelmezető tüzeket.

A környezetvédők évek óta hamis adatokkal vezetik félre a lakosságot, mi pedig évek óta hiába próbáljuk szembesíteni őket a tényekkel. A kormányzat is előbb hallja meg az ő szavukat, mint a miénket. Elegünk van abból, hogy a nemzet pofozó bábuja legyünk"

 - nyilatkozta a topagrar.com-nak a Parasztszövetség elnöke, Max Kirsten. Az első keserű pirulát a 2017-ben meghozott trágyázási előírások jelentették Németországban, de ezt a békát még lenyelték a gazdák, mivel az ország több ízben is jelentősen átlépte a természetes vizekben megengedett nitrátmennyiség uniós hatáértékét, ezért kötelezettségszegési eljárás indult ellene. A biztosítékot az verte ki, hogy a kormányzat minden téren - az állatartástól kezdve a növényvédelmen át - a jelenleginél sokkal szigorúbb technológiai előírások bevezetését tervezte. Most, hogy betelt a pohár, a gazdák már a nitrátmérések hitelességét is megkérdőjelezik. Azt kérik, hogy tízszerezzék meg a mérőállomások számát az országban, és csak azokat a gazdákat büntessék meg, akiknél bizonyított a környezetterhelés.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Parasztszövetség hibásnak gondolja azt az utóbbi időben - Magyarországon is - sokszor idézett Krefeld-tanulmányt, amelyik arról számolt be, hogy három német természetvédelmi területen a rovartömeg az elmúlt évtizedben 70 százalékkal csökkent. Max Kirsten rámutat: ha egy természetvédelmi területen tilos állatot legeltetni, és ezzel a természetes fűnyírástól és trágyázástól is megfosztjuk a térséget, akkor ne csodálkozzunk rajta, ha az itteni teljes bioszféra átalakul.

EZ IS ÉRDEKELHET

De a legdühítőbbnek mégis azt érzik a gazdák, hogy miközben saját hazájukban egyre szigorúbb környezetvédelmi előírásoknak kell megfelelniük, addig Európa megállapodást köt a Mercosur-államokkal, és minden környezetvédelmi aggály nélkül rászabadítja az itteni termelőkre Dél-Amerika agrártermékeit. Ezekben az országokban az európai mennyiség sokszorosát öntik ki glifozátból a GMO-szójára, ami ráadásul az esőerdőket foglalja el.

Ne írjuk alá a Mercosur-megállapodást, vonják vissza a 2017-be hozott trágyázási előírásokat és a most előkészített agrár-csomagot - ezek a világos követeléseink Berlinben!"

 - hangoztatta Max Kirsten.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?