Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

Traktorokkal vonultak az utcára a gazdák: több ezren tüntettek Berlinben

agrarszektor.hu
Németország minden sarkából traktorokkal érkeztek gazdák Berlinbe, hogy a kormány két döntése ellen tiltakozzanak. Ezek ugyanis olyan terhet rónának az ágazat szereplőire, amely a működésüket veszélyeztetné.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Traktoros tüntetésbe kezdtek a gazdák Németországban. A Berlinben összegyűlt termelők a kormány azon döntése ellen demonstrálnak, amely megszüntetné a gázolajra vonatkozó támogatásokat, és eltörölné a mezőgazdasági és erdőgazdálkodási gépek vásárlása után járó adókedvezményeket - írta meg a Világgazdaság. A Német Gazdaszövetség számításai szerint az intézkedések összesen akár 1 milliárd euróba is kerülhetnek a gazdáknak.

A hárompárti koalíciós kormány a döntést azzal indokolta, hogy a karlsruhei alkotmánybíróság döntése után - amelynek értelmében az eredetileg a koronavírus-járvány kezelésére félretett források más célra nem használhatók - 17 milliárd eurós lyuk tátong a jövő évi költségvetésen. A döntést még a zöldpárti agrárminiszter, Cem Özdemir is kritizálta, mondván, a gazdáknak nincs alternatívájuk a dízel helyett más üzemanyagot használni, miközben ők látják el az országot étellel. Hozzátette, hogy az intézkedések túlterhelik az ágazatot.

A német fővárosban a traktorokkal a Brandenburgi kapuhoz vonuló gazdák azonban nem kívánnak meghátrálni, és a gazdaszövetség elnöke, Joachim Rukwied januártól erőteljes ellenállást helyezett kilátásba a döntés megváltoztatása érdekében. Robert Habeck szerint azonban, aki szeretné a támogatások visszaállítását, annak azok finanszírozására is javaslatot kellene tennie. Noha a mezőgazdasági jövedelmek nőttek, a gabonák, az olajos magvak és a tej árának esése nyomot hagyott a gazdák hasznán.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?