Gyűlöletbeszéd a gazdák ellen? A zöldek gyújtogatással fenyegették meg a demonstrálókat

Gyűlöletbeszéd a gazdák ellen? A zöldek gyújtogatással fenyegették meg a demonstrálókat

agrarszektor.hu
Akár 3000 traktor is érkezhet a mai bajorországi gazdademonstrációra, amit a kormányzó párt, a CSU ülésézésének napjára időzítettek. A termelők azt követelik, hogy a kereszténydemokrata kurzus mondjon le arról a tervéről, hogy megszigorítja a trágyakijuttatási előírásokat. Miközben a német zöldek jól tűrik a gazdák megmozdulásait, a holland aktivisták elveszítették a türelmüket, és gyújtogatással fenyegetették meg az állattartókat, ha tiltakozni mernek a zöldítési tervek ellen.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 "A föld összeköt" (Land schafft Verbindung) polgári kezdeményezés ma mintegy 5000 gazdát vár a CDU ülésnapjára a bajorországi Seeon apátság mellé. A várhatóan 3000 traktorral érkező tömeg megbénítja majd a környező utakon a közlekedést. A termelők szerint az új trágyázási előírásokkal sok termőhelyen már nem fedezhető a növények tápanyagigénye, ami rontja a gazdálkodás eredményét. Az akciót a Bajor Parasztszövetség is támogatja, többek között azt követelve, hogy a legszigorúbban kezelt "vörös zónák" kiterjedését vizsgálják felül. (Ezeken a területeken a felszín alatti vizekben a nitrát mennyisége meghaladja az 50 mg-ot. Kifejezetten terheltnek számítanak a talajok és vizek Németország nagy állatsűrűségű régióiban, így  Alsó-Szászországban, Észak-Rajna-Vesztfáliában és Rajna-vidék-Pfalz tartományban.)

EZ IS ÉRDEKELHET

Eközben a holland állattartók dolga is egyre nehezebb, itt most éppen a levegő szén-dioxid és metán-tartalmának növekedését kérik rajtuk számon a környezetvedők, de a talajok nitrátszennyezése is terítéken van. A holland parasztszövetség (LTO) és a gazdák polgári kezdeményezése, az Agractie már tavaly év végén számos demonstrációt szervezett azért, hogy ne a gazdákat tegyék egyedüli bűnbakká a környezetszennyezés miatt. A demostráció szervezői most extrém radikális, zöld szervezetektől fenyegető leveleket kaptak.

EZ IS ÉRDEKELHET
A holland szaksajtóban a következőket idézik:

Minden egyes gazdaság szabotázsakciók és gyújtogatás célpontjává válik az országban, amennyiben a gazdák nem fejezik be a környezetvédelmi célok elleni tüntetéseket.

A gazdademonstrációkat a zöldek "terrorista akcióként" írják le az egyik levélben. Ezenkívül a termelőket hazugnak, arrogánsnak és csökönyösnek nevezik, akikkel szemben a gyenge kezű kormányzat tehetetlen. Az egyik fenyegető levél aláírói - bár rövidítve szerepel a nevük -  mögött a Meat the Victims, az Extinction Rebellion és a Dierenbevrijdingsfront aktivistáit sejtik. A Meat the Victims azonban Facebook-oldalán elhatárolódott a gyújtogatással fenyegető levéltől. A holland rendőrség nyomozást rendelt el az ügyben.

Forrás: topagrar.com

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?