Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így szállíthatsz szarvasmarhát az EU-ban

Sokan nem ismerik a szabályokat: csak így szállíthatsz szarvasmarhát az EU-ban

agrarszektor.hu
Az állatbetegségek terjedésének megelőzése érdekében a szarvasmarhafélék tartásának és mozgásának számos aspektusát a fertőző állatbetegségekről szóló 2016/429/EU európai parlamenti és tanácsi rendelete (Állat-egészségügyi törvény) és harmadlagos rendelei szabályozzák. Emellett a 2019/2035/EU rendelet is fontos szabályokat állapít meg a szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és ezen állatok Unión belüli nyomon követhetőségére vonatkozóan.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A szárazföldi állatokat tartó létesítményekre és ezen állatok Unión belüli nyomon követhetőségére vonatkozóan fontos szabályokat állapít meg a 2019/2035/EU rendelet. Általános szabályként az a követelmény, hogy ezeket a létesítményeket és a szállítókat az illetékes hatóságnak nyilvántartásba kell vennie. Csak olyan szarvasmarhafélék szállíthatók másik tagállamba, amelyek nyilvántartásba vett vagy engedélyezett létesítményből származnak - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) oldalán. A szarvasmarhatartás bejelentésével kapcsolatos információk ezen a linken, az élőállat szállítóként történő engedélyezről bővebb információk pedig ezen az oldalon találhatóak.

A szarvasmarhafélék Unión belüli mozgatására vonatkozó állat-egészségügyi követelményeket az (EU) 2020/688 rendelet határozza meg. Ezek a szabályok és kockázatcsökkentő intézkedések biztosítják, hogy az állatok mozgatása ne jelentsen jelentős kockázatot az emberi vagy állati egészséget érintő betegségek terjedésére. Az állatokat közvetlenül a származási létesítményből a rendeltetési helyre kell szállítani. Ettől eltérve az állatok az illetékes hatóság által engedélyezett létesítményekben is összegyűjthetők (2016/429 /EU rendelet 94. cikke (1) bekezdésének a) pontja). Ezekről a létesítményekről bővebben itt lehet olvasni.

A gazdasági szereplők csak akkor szállíthatnak szarvasmarhaféléket egy másik tagállamba, ha teljesülnek a 2020/688/EU rendelet 10. cikkében leírt feltételek (pl. állat- és közegészségügyi garanciák bizonyos betegségekre). Egy létesítmény, egy régió vagy egy tagállam egész területe a kereskedelem megkönnyítése érdekében elérheti a betegségtől mentes státuszt a(z) 2020/689/EU felhatalmazáson alapuló rendeletben meghatározott követelményekkel összhangban. Az egyes betegségektől, például a szarvasmarha-tuberkulózis, a szarvasmarha-brucellózis vagy a veszettség (és egyéb) betegségektől mentesnek nyilvánított vagy felszámolási programban részt vevő tagállamok és régiók jegyzékét a(z) 2021/620/EU végrehajtási rendelet tartalmazza. Magyarország állategészségügyi státuszáról további információk itt találhatóak.

A TRACES NT rendszerben szarvasmarha (KN-kód: 0102) tagállamok között szállításához a következő bizonyítványok választhatók a rendeltetési célnak megfelelően:

  • BOV-INTRA-X tenyésztésre és továbbtartásra: (2021/403/EU rendelet I. melléklet 1. fejezet szerint)
  • BOV-INTRA-Y vágásra: ((2021/403/EU rendelet I. melléklet 2. fejezet szerint)

Az állategészségügyi bizonyítványt a feladást megelőzően a területileg illetékes hatósági állatorvos igazolja, hogy az állatok megfelelnek a tagállamok közötti szállításra vonatkozó valamennyi követelménynek. A gazdasági szereplők maguk is létrehozhatják ezt a dokumentumot, hogy azt a hatósági állatorvosnak bemutassák. A bizonyítvány az állatokat a teljes szállítás során végigkíséri. További információk a TRACES adatbázisról ezen az oldalon olvashatóak.

A rendeltetési hely kritériumait a 2016/429/EU rendelet 127. cikk tartalmazza. A más tagállamban tartott szárazföldi állatokat átvevő létesítmények és vágóhidak üzemeltetőinek ellenőrizniük kell az állatokat, azok azonosíthatóságát és a dokumentumok teljességét. Ha bármilyen szabálytalanságot észlelnek, tájékoztatniuk kell a rendeltetési hely illetékes hatóságát. Ebben az esetben az állatokat el kell különíteni, amíg az illetékes hatóság tanácsot nem ad a további eljárásra vonatkozóan. Mivel a tagállamok közötti mozgások esetében nincs határellenőrzés, a hatósági ellenőrzésekről szóló (EU) 2017/625 rendeletnek megfelelően megkülönböztetésmentes helyszíni ellenőrzéseket végeznek útközben és a rendeltetési helyen annak igazolására, hogy a szállítmányok megfelelnek az állat-egészségügyi bizonyítványban foglalt garanciáknak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?