Hivatalos: döntött a kormány az árstopról, ez vár a magyarokra mostantól

Hivatalos: döntött a kormány az árstopról, ez vár a magyarokra mostantól

agrarszektor.hu
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón számolt be a kormány legújabb döntéseiről. Bejelentette többek között, hogy a tavalyi aszálykárokat mérsékelni akarják, ezért a mezőgazdasági öntözés idén ingyenes lesz, és ennek a költségeit a kormány átvállalja. A miniszer közölte azt is, hogy figyelik a nagy élelmiszerláncok árpolitikáját, ezért a kormány június 30-ig meghosszabbította az árstopokat.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón jelentette be, hogy a kormány június 30-ig meghosszabbította az árstopokat. Elmondta továbbá azt is, hogy tárgyaltak a tavalyi aszálykárok után kialakult helyzetről is, és habár idén az időjárás kegyes volt a gazdákhoz, mérsékleni akarják a tavalyi károkat. Ezért a kormány úgy határozott, hogy idén a mezőgazdasági öntözés ingyenes lesz, és ennek a költségeit a kormány átvállalja. 

A gabonakérdésről is tárgyalt a szerdai ülésen a kormány, a gazdák és a fogyasztók védelmében rendelték el a tilalmat több, Ukrajnából származó termékköre. A 25 mezőgazdasági termékköre vonatkozó importtilalom június 30-ig tart.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő ismertette, hogy kötelező akció lesz a boltokban, ami azt jelenti, hogy a kiskereskedelmi egységeknek egyes termékeket kötelezően akciókkal kell majd értékesítenie, és a kijelölt termékek mindig változnak majd. Az alapvető élelmiszereket 20 kategóriába kell besorolni, és az elmúlt 30 nap átlagához képest 10%-kal kell majd leakciózni. Emellett az árazást is szigorúbban fogják ellenőrizni, ami azt jelenti, hogy ennek keretében razziák is lesznek a boltokban. Az árfigyelő rendszer legkésőbb július 1-től lép majd életbe.

Címlapkép forrása: MTI/Balogh Zoltán

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?