Nem vihetnek mintát a Nébih-hez a borászok: sokan kifakadtak

Nem vihetnek mintát a Nébih-hez a borászok: sokan kifakadtak

Rekonstrukciós munkálatok miatt a Nébih borászati laboratóriuma csak december 18-ig tudta fogadni a mintákat, január 3-ig azonban sehova nincs lehetőségük leadni őket a termelőknek, borászoknak, Magyarországon ugyanis jelenleg nincs erre alkalmas magánlaboratórium - tudta meg az Agrárszektora a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól (Nébih). Kiemelték, év végi leállás a korábbi években is volt, és idén a felújításról szóló első tájékoztatókat már 2023.11.15-én kiküldte hivatal. Hozzátették, a borok minőségmegőrzésének kérdése nem múlthat néhány napon, így szerintük nem tekinthető reális problémának a leállás ideje alatt, hogy fogyasztásra alkalmatlan legyen egy-egy tétel.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, a Nébih Budaörsi úti telephelyén december 8. és január 2. között rekonstrukciós munkálatok zajlanak, ami azt jelenti, hogy 2023-ban lezárt vizsgálatra kizárólag a november 24-ig beérkezett minták esetén volt lehetőség, a pezsgők esetében pedig rendhagyó eljárásrend lépett életbe. A minták leadására egyébként két helyszínen volt lehetőségük a borászoknak, december 8-ig a 1118 Budapest, Higany u. 2., december 9. és 18. között: 1095 Budapest, Mester utca 81. címen. A hivatal kiemelte, január 3-tól újra a megszokott rend szerint várja majd ügyfeleit.

EZ IS ÉRDEKELHET

Kíváncsiak voltunk arra, mennyire jelent mindez kiesést a hazai borászoknak, mihez kezdhetnek most, van-e máshol lehetőségük leadni a mintákat. Az Agrárszektor a Nébih-től megtudta, jelenleg nincs olyan magánlaboratórium Magyarországon, amely az európai uniós és hazai rendeletek által előírt vizsgálatokat jogi szempontból megfelelő módon és teljeskörűen el tudná végezni. Kiemelték azonban, hogy magához a forgalomba hozatalhoz szükséges eljárás elektronikus úton változatlanul elindítható, a forgalombahozatali azonosító továbbra is zavartalanul igényelhető.

Lapunkhoz érkezett olyan visszajelzés, hogy áll a borászok, termelők pénze a termékekben a leállás miatt, és sok árusító egységben fogynak az előző évjáratok. A Nébih elmondása alapján, az év végi leállás nem ismeretlen a borászok számára, hiszen a korábbi években is szünetelt a működés az év végi időszakban (igazgatási szünet).

Ez a tavalyi évben 11 munkanapot jelentett (2022. december 22. - 2023. január 6.), vagyis a termelők tisztában vannak azzal, hogy az év végén (illetve az újév elején) a szokásos működéstől eltér a minősítés rendje. Az idei évi némileg hosszabb leállást (15 munkanap) hozott magával. Ez azonban a jövő évi biztonságos működés érdekében elkerülhetetlen volt. Mindazonáltal a Nébih minden lehetőséget mérlegelt, és teljesítőképessége határáig mindent elkövetett a fennálló helyzet okozta nehézségek csillapításának céljából. Véleményünk szerint az előző évjáratok fogyása nem tekinthető valós problémának

 - közölte az Agrárszektorral a hivatal. Hozzátették, a felújítás a tervek szerint vette kezdetét, és az első tájékoztatókat már 2023.11.15-én kiküldte a hivatal az érintetteknek, akik így előre tervezhettek. Kiemelték, mindez olyan jól sikerült, hogy a korábbi évek hasonló időszakához képest több, mint másfélszeres mintamennyiség érkezett novemberben a laboratóriumba.

A borok minőség megőrzésének kérdése nem múlthat néhány napon. Borok esetében nem tekinthető reális problémának a leállás ideje alatt, a fogyasztásra alkalmatlan állapotot eredményező minőségromlás lehetősége. A borok (szőlőfajtától, előállítási módtól, bortípustól, tárolási körülményektől stb. függően) hónapokig, de többnyire évekig közel azonos minőségben fogyaszthatóak

- hangsúlyozta lapunknak a hivatal.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?