Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A felmérésben országonként 1000 fogyasztót kérdeztek meg 2023 novemberében. Az eredmények Európa szerte összecsengenek:
- 10-ből 9 uniós fogyasztó támogatja, hogy a haszonállatok jólétét új jogszabályokkal javítsák az EU-ban. Itthon a 84% támogatja a jogszabályok szigorítását. Többek közt nagyobb életterek biztosítását, a ketrecrendszerek és a csonkítások betiltását tartják időszerűnek.
- Vásárlóként többet szeretnénk tudni arról, hogyan tartják a haszonállatokat.
- A tartási módot megbízható címkéken szeretnénk látni a termékeken (hasonlóan a tojás kódolásához).
- Amellett, hogy a haszonállatoknak jobb életet akarnak, több mint 80 százalékuk véli úgy, hogy az erre való áttérésnek egyaránt méltányosnak kell lennie a gazdák és a fogyasztók számára.
A jelenleg érvényben lévő szabályozások több évtizedesek, a vásárlók szigorúbb szabályokat követelnek. Olyan sürgető problémákat kellene rendezni, mint például a hímivarú malacok kasztrálása, a csonkolás (csőr, szárny, farok), a ketreces tartás, a borjak anyjuktól való elválasztása közvetlenül a születés után, vagy például az, hogy a természetellenesen gyors növekedésre szelektált csirkék lényegében nem tudnak lábra állni, mert a lábuk nem képes megtartani a saját súlyukat
- mondta le Haraszti Anikó, az egyesület ügyvezetője.
Miért épp most?
A felmérés előzménye, hogy az Európai Bizottság „A termelőtől a fogyasztóig” (Farm to fork) stratégiában vállalta, 2023 végére felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő botrányosan régi, 2009-es uniós állatjóléti jogszabályokat. A haszonállatok jóléte ráadásul nem csak etikai, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés is: az állatok jóléte, az állatok egészsége és az élelmiszerekkel terjedő betegségek között szoros a kapcsolat, mivel a stressztényezők, a rossz életkörülmények miatt az állatok fokozottan fogékonyak a fertőző betegségekre.
A Bizottság 2024 végére mindössze annyira jutott, hogy a 2024-re szóló munkaprogramjában csak házi kedvencek (kutyák, macskák) jólétéről, illetve az állatok szállítás közbeni védelméről szóló javaslatot fogja közzétenni, mondván, több értékelésre és párbeszédre van szükség a haszonállatok jólétének új szabályozásához.
Miben várnak változást a vásárlók?
A most nyilvánosságra hozott BEUC-felmérésben többek közt a következőket várják el a húsfogyasztók:
- Jobb címkézést: 4-ből 3 (72%) vásárló szeretné, ha a tojásokéhoz hasonló módon más termékeken is látható lenne az előállítás módja. A tojás esetében már Európa szerte megszoktuk a tartást mutató jelöléseket, az emberek 3/4-e ugyanígy a hús- és tejtermékek esetében is tájékoztatást szeretne arról, hogyan nevelték az állatokat, mivel úgy érzik, hogy nem tudnak eleget.
- Alaposabb tájékoztatást: a válaszadók 64 százaléka (itthon 62%) érzi úgy, hogy alacsony tájékozottsággal rendelkezik az állatjóléti kérdésekben. A kutatás rámutatott, hogy egyes esetekben még túl is becsülik a tájékozottságuk szintjét, ami egyértelműen sürgeti a terület rendezését.
- Állattenyésztők támogatását: Európa szerte 78% ért egyet abban, hogy a kívülről importált állati eredetű termékek esetében ugyanolyan szabályozásra lenne szükség, mint az uniós gyártásúakra. Ezzel együtt az Európai Unió felé elvárás, hogy ösztönözze és támogassa a farmerek azon törekvéseit, hogy javítsák az élelmezésre szánt állatok tartási körülményeit.
- Az állatjóléti zöldre festés leállítását: A felmérésből kiderült, hogy kevéssé bízunk, bíznánk a vállalatok állításaiban, abban, hogy a valós tartási viszonyokat mutatják a termékeken látható képek. Ráadásul, a vásárlók tartanak attól, hogy az egyéb termékeknél már ismert zöldre festés módszere az állatjóléti állításokba is beszivárog: 84%-uk negatívan reagálna az állatjóléti zöldre festésre.
A kutatás arra is rámutat, hogy 10-ből 7 fogyasztó hajlandó többet fizetni a magasabb állatjóléti előírásokért, de különböző mértékben. Bár a fogyasztók igen nagy többsége fontosnak tartja az állatjóléti előírások javítását, az uniós és nemzeti kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy az átállás költségei méltányosan oszoljanak meg, és ne csak a fogyasztókra háruljanak. A nagy többség (74%) azt szeretné, ha az EU pénzeszközöket biztosítana a gazdáknak a magasabb állatjóléti előírások bevezetéséhez. Itthon a fogyasztók 64% várja el ugyanezt.
A legtöbb európai ország "túlfogyasztja" a húst, azaz a szükségesnél többet eszünk belőle, pedig "kevesebb, de jobb" állati termékek fogyasztása nemcsak a fogyasztók egészségének, hanem az éghajlatnak és az állatoknak is jót tenne. Az iparnak, a kiskereskedőknek és az élelmiszer-szolgáltató szektornak többet kellene tennie azért, hogy a fogyasztók számára a megfizethető, egészséges és kényelmes növényi alapú lehetőségek szélesebb választékát kínálja
- áll az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatójának, Monique Goyens-nek a közleményében.