Szigorúbb szabályozást akarnak a magyar vásárlók a boltokban

Szigorúbb szabályozást akarnak a magyar vásárlók a boltokban

agrarszektor.hu
A fogyasztók elsöprő többsége itthon és Európában is azt akarja, hogy szigorúbb szabályok védjék az élelmiszertermelés céljából tartott állatokat, és elvárja, hogy az uniós döntéshozók végre cselekedjenek - derül ki egy friss, 8 uniós országban végzett fogyasztóvédelmi kutatásból, melyben magyar fogyasztókat is kérdeztek. Itthon a Tudatos Vásárlók Egyesülete közreműködésével zajlott a kutatás, apropója pedig az volt, hogy a területet szabályozó uniós jogszabályokhoz 2009 óta nem nyúltak, és az Európai Bizottság korábbi vállalása ellenére 2024 végére mindössze néhány terület újragondolását ígéri. 

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A felmérésben országonként 1000 fogyasztót kérdeztek meg 2023 novemberében. Az eredmények Európa szerte összecsengenek:

  • 10-ből 9 uniós fogyasztó támogatja, hogy a haszonállatok jólétét új jogszabályokkal javítsák az EU-ban. Itthon a 84% támogatja a jogszabályok szigorítását. Többek közt nagyobb életterek biztosítását, a ketrecrendszerek és a csonkítások betiltását tartják időszerűnek.
  • Vásárlóként többet szeretnénk tudni arról, hogyan tartják a haszonállatokat.
  • A tartási módot megbízható címkéken szeretnénk látni a termékeken (hasonlóan a tojás kódolásához).
  • Amellett, hogy a haszonállatoknak jobb életet akarnak, több mint 80 százalékuk véli úgy, hogy az erre való áttérésnek egyaránt méltányosnak kell lennie a gazdák és a fogyasztók számára.

A jelenleg érvényben lévő szabályozások több évtizedesek, a vásárlók szigorúbb szabályokat követelnek. Olyan sürgető problémákat kellene rendezni, mint például a hímivarú malacok kasztrálása, a csonkolás (csőr, szárny, farok), a ketreces tartás, a borjak anyjuktól való elválasztása közvetlenül a születés után, vagy például az, hogy a természetellenesen gyors növekedésre szelektált csirkék lényegében nem tudnak lábra állni, mert a lábuk nem képes megtartani a saját súlyukat

- mondta le Haraszti Anikó, az egyesület ügyvezetője.

Miért épp most?

A felmérés előzménye, hogy az Európai Bizottság „A termelőtől a fogyasztóig” (Farm to fork) stratégiában vállalta, 2023 végére felülvizsgálja a jelenleg érvényben lévő botrányosan régi, 2009-es uniós állatjóléti jogszabályokat. A haszonállatok jóléte ráadásul nem csak etikai, hanem élelmiszerbiztonsági kérdés is: az állatok jóléte, az állatok egészsége és az élelmiszerekkel terjedő betegségek között szoros a kapcsolat, mivel a stressztényezők, a rossz életkörülmények miatt az állatok fokozottan fogékonyak a fertőző betegségekre. 

Miben várnak változást a vásárlók?

A most nyilvánosságra hozott BEUC-felmérésben többek közt a következőket várják el a húsfogyasztók: 

  • Jobb címkézést: 4-ből 3 (72%) vásárló szeretné, ha a tojásokéhoz hasonló módon más termékeken is látható lenne az előállítás módja. A tojás esetében már Európa szerte megszoktuk a tartást mutató jelöléseket, az emberek 3/4-e ugyanígy a hús- és tejtermékek esetében is tájékoztatást szeretne arról, hogyan nevelték az állatokat, mivel úgy érzik, hogy nem tudnak eleget.
  • Alaposabb tájékoztatást: a válaszadók 64 százaléka (itthon 62%) érzi úgy, hogy alacsony tájékozottsággal rendelkezik az állatjóléti kérdésekben. A kutatás rámutatott, hogy egyes esetekben még túl is becsülik a tájékozottságuk szintjét, ami egyértelműen sürgeti a terület rendezését.
  • Állattenyésztők támogatását: Európa szerte 78% ért egyet abban, hogy a kívülről importált állati eredetű termékek esetében ugyanolyan szabályozásra lenne szükség, mint az uniós gyártásúakra. Ezzel együtt az Európai Unió felé elvárás, hogy ösztönözze és támogassa a farmerek azon törekvéseit, hogy javítsák az élelmezésre szánt állatok tartási körülményeit.
  • Az állatjóléti zöldre festés leállítását: A felmérésből kiderült, hogy kevéssé bízunk, bíznánk a vállalatok állításaiban, abban, hogy a valós tartási viszonyokat mutatják a termékeken látható képek. Ráadásul, a vásárlók tartanak attól, hogy az egyéb termékeknél már ismert zöldre festés módszere az állatjóléti állításokba is beszivárog: 84%-uk negatívan reagálna az állatjóléti zöldre festésre.

A kutatás arra is rámutat, hogy 10-ből 7 fogyasztó hajlandó többet fizetni a magasabb állatjóléti előírásokért, de különböző mértékben. Bár a fogyasztók igen nagy többsége fontosnak tartja az állatjóléti előírások javítását, az uniós és nemzeti kormányoknak biztosítaniuk kell, hogy az átállás költségei méltányosan oszoljanak meg, és ne csak a fogyasztókra háruljanak. A nagy többség (74%) azt szeretné, ha az EU pénzeszközöket biztosítana a gazdáknak a magasabb állatjóléti előírások bevezetéséhez. Itthon a fogyasztók 64% várja el ugyanezt.  

A legtöbb európai ország "túlfogyasztja" a húst, azaz a szükségesnél többet eszünk belőle, pedig "kevesebb, de jobb" állati termékek fogyasztása nemcsak a fogyasztók egészségének, hanem az éghajlatnak és az állatoknak is jót tenne. Az iparnak, a kiskereskedőknek és az élelmiszer-szolgáltató szektornak többet kellene tennie azért, hogy a fogyasztók számára a megfizethető, egészséges és kényelmes növényi alapú lehetőségek szélesebb választékát kínálja

- áll az Európai Fogyasztóvédelmi Szervezet (BEUC) főigazgatójának, Monique Goyens-nek a közleményében.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?