Nagy változás jöhet itthon: ez várhat a magyar kistermelőkre a jövőben

Nagy változás jöhet itthon: ez várhat a magyar kistermelőkre a jövőben

Nagy Z. Róbert
A tavaly novemberi kistermelői rendelet, és az idén március végétől életbe lépő a webshopokra vonatkozó postai szabályozás sok kistermelőt érinthet, akik termékeiket csomagküldéssel is értékesítik. A kistermelői rendeleten a gyógynövényes termékeket előállítók kezdeményezésére újabb módosítás remélhető a közeljövőben.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A kistermelők szerepe fontos Magyarország gazdaságában mert hozzájárulnak az élelmiszerellátáshoz és a vidéki létforma fenntartásához - bár számuk, csakúgy, mint a konyhakertet művelők száma csökkenést mutat. A kistermelők a megtermelt alapanyagok feldolgozásával rendszerint kisebb mennyiségben, de nagyobb hozzáadott értékű, magasabb árú termékeket készítenek, többnyire hagyományos módszerekkel, és ezek nagy részét közvetlen értékesítéssel adják el. A vásárlók számára e termékek egyik legvonzóbb tulajdonsága a hagyományos, vagy épp az ipari méretekben gyártott termékektől eltérő ízvilág, a minőség, az egyediség és a fenntarthatóság üzenete. Az elmúlt évek magas inflációja miatt jellemző lett a „lefelé vásárlás”, a romló anyagi helyzet miatt sokan az olcsóbb termékeket választották, és a kistermelői kézműves termékek pont nem ilyenek. A talpon maradt kistermelők számára azonban örvendetes, hogy egyre több településen vannak termelői piacok, kosárközösségek, tehát eladási platform van, remélhetőleg emellé fizetőképes kereslet is lesz.

A kistermelői rendelet könnyítései

Tavaly novemberben a 60/2023. (XI. 15.) AM rendelet több pontjában módosította a kistermelőkkel kapcsolatos korábbi feltételeket. Ennek célja volt a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás feltételeinek észszerűsítése és könnyítése volt. Az esetek nagy többségében ez sikerült is. Kiegészült a kistermelő fogalma, így már nem csak természetes személy végezhet kistermelői élelmiszer-előállítást. A fogalombővítés lehetővé teszi többek között az őstermelők családi gazdaságai és a szociális farmok kistermelőként való működését. Az értékesítési lehetőségek körét is kibővítették egyebek között az internetes értékesítéssel.

Az élelmiszerbiztonsági szempontokat és a rugalmassági rendelet nyújtotta lehetőségeket szem előtt tartva két kategóriát alakítottak ki a szabályozás során. Az I. kategória a korábbi kistermelői mennyiségeket tartalmazza, a II. kategóriában a maximális mennyiségeket megnövelték. A II. kategóriába tartozó kistermelők vásárolt alapanyagokat is felhasználhatnak a kis mennyiségű élelmiszer előállítás során. A II. kategóriába tartozó kistermelők számára könnyített, egyszerűsített mikrobiológiai vizsgálati paramétereket dolgoztak ki a jogalkotók, valamint nekik egyszerűsített HACCP rendszert kell működtetniük. Az új II. kategóriában meghatározott nagyobb mennyiségek és vásárolt összetevők miatt szükségessé vált a megfelelő szakképzettség beemelése a követelmények közé. Korábban a hentesüzletek kizárólag friss vadhúst adhattak el és nem készíthettek abból termékeket az értékesítés helyén. Az új rendelet lehetővé teszi a friss vadhúsból húskészítmény (pl.: szarvaskolbász) helyi készítését, amennyiben a kiskereskedelmi létesítményben rendelkezésre állnak az ehhez szükséges higiéniai feltételek.

A gyógynövényeket is feldolgozó kistermelők még módosításokat várnak

A rendeletmódosítással sok kistermelő nyert, egyedüli kivételt talán a gyógynövényes termékeket előállító kistermelők képeznek, ám esetükben is van remény: az Agrárminisztériumban már tárgyalássok folynak a számukra is előnyös módosításokról. A novemberi rendeletben kifejezetten élelmiszerként (pl. fűszerként) felhasznált gyógynövények esetét leszámítva ez a növénycsoport nem az élelmiszerszabályozás tárgykörébe tartozik. A gyógynövények gyógyszerek, étrendkiegészítők alapanyagai is lehetnek, de kistermelői keretek között nem készíthetők ilyen termékek. Néhány gyógynövény felhasználható fűszerként, vagy tradicionális élelmiszer készítéséhez (pl. kakukkfüves sajt, csipkebogyó lekvár, mentaszörp stb.), ezeknek a növényeknek az ehető részei képezhetik a kistermelői élelmiszer-termelés összetevőit.

A kistermelői rendelet (60/2023. (XI. 15.) AM rendelet) tehát az élelmiszertermelés és értékesítés feltételeit szabályozza, az élelmiszer esetén pedig nem lehet olyan állításokat tenni, ami betegség megelőzésére vagy gyógyítására vonatkozik. Tekintettel a termékkör speciális élettani hatásaira és a farmakológiailag aktív anyagok kombinációjában rejlő kockázatra, jogalkotói oldalról indokoltnak tartották a szigorú szabályozást még abban az esetben is, ha a különféle gyógynövények önálló keveréke nem konkrét javallatra való alkalmazás céljából kerülne forgalomba, hanem például élvezeti teakeverékként megnevezve - írta korábban megkeresésünkre az Agrárminisztérium. A rendeletben a gyógynövényekre vonatkozó rész így szól:

A kistermelő termesztett vagy gyűjtött gyógynövényekből álló élelmiszert - kivéve az egyetlen gyógynövény-összetevőből álló terméket - nem állíthat elő. A kistermelő gyógynövényt a kistermelői élelmiszer előállítása során ízesítőként felhasználhat.

Eszerint levendulás szörp készülhet, de levendulás-kamillás már nem. Ezen a részen tehát még vannak tisztázásra váró kérdések. Az érintett kistermelők érdekében januárban történt egy egyeztetés az Agrárminisztériumban, ott a tárgyalás folytatását ígérték. De gazdafórumon is történt már felszólalás e témában olyan érintett kistermelő részéről, akinek a korábban kiállított nyilvántartásba vételről szóló kormányhivatali határozatában szerepel a teakeverék előállítás. Az új kistermelői rendelet ezt kiveszi a kezéből.

A kistermelő, aki webshopban is értékesít

A helyi piacok, a közösségi élelmiszer-programok és az online platformok mind segítik a kistermelőket abban, hogy termékeiket közvetlenül eljuttassák a vásárlókhoz. Korábban volt arra egy szabály, hogy a kistermelő csak a lakóhelyének a 40 kilométeres körzetében értékesítheti termékét, amit már eltöröltek, így megnyílt a lehetőség arra, hogy amely termékei arra alkalmasak, akár webshopokban, postai csomagküldéssel is értékesítheti a kistermelő. A Magyar Posta Zrt. szolgáltatási palettája, és a szolgáltatások színvonala mindig is jelentősen befolyásolta a vidéki emberek mindennapjait. Amikor évtizedekkel ezelőtt a posta megszűntette az élőállat szállítást, akkor az a kisállattenyésztőknek óriási érvágás volt, hiszen addig költséghatékonyan lehetett galambot, baromfit vagy nyulat postán elküldeni az ország egyik feléből a másikba. Pár éve a hírlapárusítás szűnt meg a postákon ez is nagy visszalépés volt a korábbiakhoz képest.

A március végétől érvényes változások azonban most pozitívan is értékelhetők, hiszen ezek jelentősen segíthetik azokat a kistermelőket, akik webshopjukban értékesítik és csomagküldéssel juttatják el a termékeiket a vevőkhöz. Az, hogy a Magyar Posta szolgáltatását kötelező felajánlani a vásárlók számára sokaknak nem szimpatikus lépés - a fórumok véleményeit olvasva -, de ez nem jelent kizárólagosságot, hiszen más csomagszállítóval továbbra is kérheti a vevő a szállítást. Ám az, hogy MPL csomagautomatába, vagy postapontra, postán maradóra címzett, egy akár 20 kilogrammos csomagot is 990 forintért visz majd el a posta (ha más többletszolgáltatást nem kérnek rá, és szabványcsomagnak tekinthető a csomag) az örvendetes, és a házhoz kézbesítéssel feladott csomagok ára is kedvezőnek mondható. Ennek igénybevételéhez a webshoppal rendelkező kistermelő választhat, hogy szerződést köt a Magyar Postával, vagy csak regisztrál a szolgáltatásra.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?