Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
A G7 42 élelmiszerből álló szubjektív fogyasztói kosarának adatai szerint decemberben nem volt nagyobb az éves infláció, mint novemberben, a drágulás az előző év azonos időszakához képest mindkét hónapban kerekítve 49 százalék volt. Ugyanakkor azt látni, hogy tavaly november és december között, stagnálás - az árstopolt áruk kivételével - csak kevés termékre volt jellemző. A narancs és a fehérrépa ára egyetlen hónap alatt (sorrendben) 27 és 23 százalékkal esett vissza, a paprika és a sárgarépa 7-6 százalékkal lett olcsóbb.
Az átlagos drágulást a trappista sajt vezeti, ennek az ára egyetlen hónap alatt 18,7 százalékkal ment fel. Azonban általában is látványossá vált, hogy a december a tejtermékeknél hozott erős inflációt. A 2,8-as UHT tejjel már csak azért sem érdemes komolyan foglalkozni, mert szinte soha nem látni a boltokban, és valószínűleg ezen a kormány új rendelete - miszerint, a kereskedők kétszer többet tartsanak az árstopolt termékekből - sem fog változtatni, a bolt ugyanis hiába adja le a kétszeres rendelést, ha nincs a gyártónál áru.
A lap felmérése szerint az 1,5-ös UHT tej december végén átlagosan 380 forintba, a 2,8-as ESL tej 433 forintba, az 1,5-ös ESL tej pedig 395 forintba került. Emellett a 20%-os zsírtartalmú tejföl 12,%-kal került többe, de a joghurt, a túró és a 1,5%-os tej ára is 10%-kal nőtt. Mindezek miatt pedig lehetséges arra következtetni, hogy a tejtermékek drágulása nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ilyen brutális élelmiszerinflációt tapasztalunk itthon.