2024. szeptember 8. vasárnap Mária, Adrienn
Ezeket a szolgáltatásokat sokan nem ismerik itthon: mutatjuk, mit tudnak

Ezeket a szolgáltatásokat sokan nem ismerik itthon: mutatjuk, mit tudnak

agrarszektor.hu
Számos kérdés és bizonytalanság övezi a falusi vendégasztal és a lakáséttermi szolgáltatás helyes TEÁOR'08 rendszerbeli megítélését. Az érintett termelői kör megnyugtatása céljából a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) egyértelműsítette a fogalmakat. Tekintettel arra, hogy a fenti tevékenységekkel együtt a szociális farm által végzett tevékenység pontos rendszertani besorolása is nehézségekbe ütközik, ezért a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) ebben a témában is kikérte a KSH szakmai álláspontját.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Mi is az a falusi vendégasztal szolgáltatás?

A TEÁOR'08 Vendéglátás ágazat alá a tartalmi meghatározása alapján az azonnali közvetlen fogyasztásra alkalmas étel és ital kiszolgálása tartozik, mely történhet hagyományos étteremben, önkiszolgáló étteremben, egyéb vendéglátóhelyen. De a döntő az, hogy az ételek közvetlen azonnali fogyasztásra alkalmasak legyenek, és nem annak a létesítménynek a fajtája, amely a szolgáltatást végzi.

Amennyiben a saját termelésű/termesztésű/tenyésztésű áru értékesítése nem vendéglátási tevékenység keretében - felszolgálás nélkül, nem helyben fogyasztási céllal - valósul meg, abban az esetben az előállított termék típusa szerinti mezőgazdasági, illetve élelmiszergyártási kód alá tartozik a tevékenység. Így például a saját méhészetben méz termelése és értékesítése: ÖVTJ'24 014902 Méhészet; saját termelésű tejből sajt készítése és értékesítése: ÖVTJ'24 105102 Tejtermék készítés (saját termelésű tehéntejből); saját termelésű gyümölcsből lekvár készítése és értékesítése: ÖVTJ'24 103901 Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás m.n.s. kódok alá tartozik. A saját előállítású termékek kóstoltatása az eladást kiegészítő (eladásösztönző) tevékenységként - mely nem kerül kiszámlázásra - nem minősül vendéglátásnak, hanem a termék típusa szerinti mezőgazdasági tevékenység, illetve élelmiszergyártás kiegészítő tevékenységeként értelmezhető.

A fentiekre hivatkozva a falusi vendégasztal szolgáltatás [60/2023. (XI.15.) AM rendelet szerint: a kistermelő gazdaságának helyén falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben, a hazai hagyományokhoz köthető, illetve helyi alapanyagokra épülő élelmiszerek és az elkészítésükhöz kapcsolódó tevékenységek nem rendszeres bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a falusi vendégasztal helyén] a TEÁOR'08 56 Vendéglátás ágazatba, az ÖVTJ'24 562103 Falusi vendégasztal szolgáltatás kód alá tartozik.

Mi a helyzet a lakáséttermi szolgáltatással?

A lakáséttermi szolgáltatás (étel készítése és felszolgálása azonnali, közvetlen fogyasztásra étteremként funkcionáló lakásban) a TEÁOR tartalmi meghatározása alapján a TEÁOR'08 56.10 Éttermi-, mozgó vendéglátás tételébe tartozik.

Mit kell tudni a szociális farmokról?

A szociális farm egy gazdálkodási forma, ahol mezőgazdasági termelő, feldolgozó, szolgáltató tevékenység folyik hátrányos helyzetű személyek bevonásával, ezért a tevékenysége a TEÁOR'08 01.50 Vegyes gazdálkodás tétele alá sorolandó. Figyelembe véve az adott besorolási szabályt: „sem a növénytermesztő, sem az állattenyésztési tevékenységek aránya nem haladhatja meg a mezőgazdasági termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át. Amennyiben valamelyik tevékenység meghaladja az adott termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át, úgy a gazdaság által végzett tevékenység nem ebbe a szakágazatba tartozik, hanem a megfelelő növénytermesztési vagy állattenyésztési tevékenységek közé kell sorolni.”

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?