Nagy István és Áder János is ott lesz az idei Agrárszektor konferencián!
Az idén először 3 napos konferencián előad többek között Bige László, Gyuricza Csaba, Éder Tamás, Feldman Zsolt, Jakab István, Harsányi Zsolt, Makai Szabolcs, Szabó Levente, Kulik Zoltán, Hollósi Dávid és még sokan mások...
Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!
Mi is az a falusi vendégasztal szolgáltatás?
A TEÁOR'08 Vendéglátás ágazat alá a tartalmi meghatározása alapján az azonnali közvetlen fogyasztásra alkalmas étel és ital kiszolgálása tartozik, mely történhet hagyományos étteremben, önkiszolgáló étteremben, egyéb vendéglátóhelyen. De a döntő az, hogy az ételek közvetlen azonnali fogyasztásra alkalmasak legyenek, és nem annak a létesítménynek a fajtája, amely a szolgáltatást végzi.
Ebből kifolyólag vendéglátási tevékenységnek minősül például a más kistermelőtől vásárolt kenyér megkenése saját termelésű/előállítású zsírral és felkínálása azonnali fogyasztásra, vagy a saját gazdaságában nevelt sertés húsából készített pörkölt felkínálása azonnali, helyben fogyasztásra.
Amennyiben a saját termelésű/termesztésű/tenyésztésű áru értékesítése nem vendéglátási tevékenység keretében - felszolgálás nélkül, nem helyben fogyasztási céllal - valósul meg, abban az esetben az előállított termék típusa szerinti mezőgazdasági, illetve élelmiszergyártási kód alá tartozik a tevékenység. Így például a saját méhészetben méz termelése és értékesítése: ÖVTJ'24 014902 Méhészet; saját termelésű tejből sajt készítése és értékesítése: ÖVTJ'24 105102 Tejtermék készítés (saját termelésű tehéntejből); saját termelésű gyümölcsből lekvár készítése és értékesítése: ÖVTJ'24 103901 Egyéb gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósítás m.n.s. kódok alá tartozik. A saját előállítású termékek kóstoltatása az eladást kiegészítő (eladásösztönző) tevékenységként - mely nem kerül kiszámlázásra - nem minősül vendéglátásnak, hanem a termék típusa szerinti mezőgazdasági tevékenység, illetve élelmiszergyártás kiegészítő tevékenységeként értelmezhető.
A fentiekre hivatkozva a falusi vendégasztal szolgáltatás [60/2023. (XI.15.) AM rendelet szerint: a kistermelő gazdaságának helyén falusias, tanyasias vagy vidéki környezetben, a hazai hagyományokhoz köthető, illetve helyi alapanyagokra épülő élelmiszerek és az elkészítésükhöz kapcsolódó tevékenységek nem rendszeres bemutatása, és az elkészített élelmiszerek felkínálása helyben fogyasztásra a falusi vendégasztal helyén] a TEÁOR'08 56 Vendéglátás ágazatba, az ÖVTJ'24 562103 Falusi vendégasztal szolgáltatás kód alá tartozik.
Mi a helyzet a lakáséttermi szolgáltatással?
A lakáséttermi szolgáltatás (étel készítése és felszolgálása azonnali, közvetlen fogyasztásra étteremként funkcionáló lakásban) a TEÁOR tartalmi meghatározása alapján a TEÁOR'08 56.10 Éttermi-, mozgó vendéglátás tételébe tartozik.
Mit kell tudni a szociális farmokról?
A szociális farm egy gazdálkodási forma, ahol mezőgazdasági termelő, feldolgozó, szolgáltató tevékenység folyik hátrányos helyzetű személyek bevonásával, ezért a tevékenysége a TEÁOR'08 01.50 Vegyes gazdálkodás tétele alá sorolandó. Figyelembe véve az adott besorolási szabályt: „sem a növénytermesztő, sem az állattenyésztési tevékenységek aránya nem haladhatja meg a mezőgazdasági termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át. Amennyiben valamelyik tevékenység meghaladja az adott termelőegység standard fedezeti hozzájárulásának 66%-át, úgy a gazdaság által végzett tevékenység nem ebbe a szakágazatba tartozik, hanem a megfelelő növénytermesztési vagy állattenyésztési tevékenységek közé kell sorolni.”
Statisztikai szempontból a szociális farm önálló mezőgazdasági tevékenységként kezelendő, mivel az elvégzett tevékenység, jelen esetben a mezőgazdasági termelés, feldolgozás a mérvadó, nem pedig a szociális hozadéka, társadalmi szerepe.