Megkerülhetetlenné vált a fiatalítás a magyar mezőgazdaságban

Megkerülhetetlenné vált a fiatalítás a magyar mezőgazdaságban

agrarszektor.hu
Az erős európai agrárium stratégiai kérdés nem csak a gazdák, hanem valamennyi uniós állampolgár számára, amit az Európai Bizottságnak minden eszközzel segítenie kell. Erre hívták fel az uniós döntéshozók figyelmét az európai agrárium meghatározó szervezeteinek vezetői a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett szeptember 5-6-i budapesti KAP Konferencián.

Az EU agráriumának hatékonysága, a termelők, élelmiszer-feldolgozók megmaradása, tevékenységének jövedelmezősége minden uniós állampolgár érdeke – fogalmazódott meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által Budapesten rendezett nagyszabású nemzetközi KAP Konferencián. A rendezvényen az EU agráriumának legjelentősebb érdekképviseletei, 26 országból érkezett mintegy 50 szervezet képviselői vettek részt. Mint nagy részük hangsúlyozta, a Közös Agrárpolitikának segítenie kell a termelők versenyképességét, különös tekintettel a klímaváltozás okozta nehézségekre, az ahhoz való alkalmazkodás szükségességére. A résztvevők egyeztették álláspontjukat arról, hogy a támogatási feltételeknek a termelés gazdaságosságára jobban figyelemmel kell lenniük, összhangban a fenntarthatósággal - olvasható a NAK közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

Abban is egyetértés mutatkozott, hogy az egész élelmiszerláncot egységben kell kezelni a KAP-pal kapcsolatos gondolkodás, tervezés során. Illetve a gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a generációváltásra, a családon belüli gazdaságátadás segítésére, illetve a fiatalok ágazatba vonzására. Ehhez pénzügyi forrásokat is biztosítani kell. Az idén számos országban – Franciaországtól Németországon át Romániáig – zajlott gazdatüntetések határozottan érzékeltették az agrárium szereplőinek elégedetlenségét az agrárpolitika irányaival. Az uniós döntéshozók részéről azóta csak látszatintézkedések történtek, ám a további változások, a KAP radikális átalakítása elengedhetetlen. Mindez nem csak a termelők, hanem a 450 millió uniós állampolgár, fogyasztó érdeke is, eléréséhez pedig az agrár érdekképviseleti szervezetek összefogása is szükséges.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?