Milliárdokat ad Brüsszel a pórul járt gazdáknak, a magyarok kimaradnak

Milliárdokat ad Brüsszel a pórul járt gazdáknak, a magyarok kimaradnak

agrarszektor.hu
Több tagállam is szolidaritási támogatásban részesülhet a kedvezőtlen tavaszi és nyári időjárás miatti károk enyhítésére a Bizottság előterjesztése szerint. Az Európai Bizottság javaslatot tett, hogy 119,7 millió eurót, azaz nagyságrendileg 47 milliárd forintot különítsenek el a bolgár, német, észt, olasz és román mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására, akik a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt szenvedtek terméskiesést. A támogatás célja, hogy kompenzálja az érintett gazdákat, akik kártalanítást igényeltek a tavaszi és kora nyári időjárási események miatt. A Bizottság a javaslatot a tagállamokkal megvitatja, mielőtt október 7-én döntenének annak jóváhagyásáról.

Az Európai Bizottság múlt heti ülésén azt a javaslatot terjesztette elő, hogy a mezőgazdasági tartalékból 119,7 millió eurót különítsenek el a bolgár, német, észt, olasz és román mezőgazdasági termelők közvetlen támogatására, akiket a tavaszi és kora nyári rendkívüli kedvezőtlen éghajlati jelenségek érintettek. A Bizottság 10,9 millió eurót javasolt Bulgária, 46,5 millió eurót Németország, 3,3 millió eurót Észtország, 37,4 millió eurót Olaszország és 21,6 millió eurót Románia számára - írja a FruitVeb.

Az előterjesztés szerint a nemzeti hatóságoknak 2025. április 30-ig kell szétosztaniuk ezt a támogatást, egyben biztosítaniuk kell, hogy a végső kedvezményezettek a mezőgazdasági termelők legyenek. Az érintett tagállamoknak 2024. december 31-ig kell értesíteniük a Bizottságot az intézkedések végrehajtásának részleteiről, nevezetesen az egyedi támogatások odaítélésének meghatározására szolgáló kritériumokról, az intézkedés tervezett hatásáról, az április végéig havi bontásban történő kifizetésekről, valamint a nemzeti keretből nyújtott kiegészítő támogatás mértékéről. A bejelentésnek tartalmaznia kell a támogatás versenytorzító és a túlkompenzációs hatásainak elkerülése érdekében hozott nemzeti intézkedéseket is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Bizottság javaslatát valamennyi tagállammal megvitatják, mielőtt az október 7-i ülésén döntenének annak jóváhagyásáról. Mivel a nyár második felében más tagállamok mezőgazdasági termelőit is sújtották a szélsőséges időjárási események, a Bizottság mérlegelni fogja, hogy ezek a károk is indokolják-e az uniós szolidaritás biztosítását. A Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-2027 közötti időszakra szóló programja évente legalább 450 millió eurós mezőgazdasági tartalékot tartalmaz a piaci zavarok vagy a termelést vagy az elosztást érintő rendkívüli események kezelésére. A mezőgazdasági tartalék aktiválásához a tagállamoknak jelentést kell küldeniük a Bizottságnak, amelyben alátámasztják kártérítési igényüket, és bemutatják a rendkívüli időjárási esemény vagy egyéb okból bekövetkezett kár mértékét.

Az idei, 2024-es év első felében Olaszország déli területein és különösen a szigeteken szokatlanul meleg hőmérsékletet és szárazságot tapasztaltak, amire korábban nem volt példa. Ez egyaránt hatással volt a gyümölcs- és zöldségfélék, a bor és a szántóföldi növények termelésére. Bulgáriát is komoly nyári aszály sújtotta, amely a tavasszal vetett növényeknél, különösen a kukoricánál és a napraforgónál okozott terméskiesést. Júliusban Romániát hőhullámok, aszály, de heves viharok és jégeső is sújtotta, ami a szántóföldi növények és az olajos magvak termelését vetette vissza.

EZ IS ÉRDEKELHET

Áprilisban a fagyok Németország egyes részein jelentősen károsították a gyümölcsösöket és a szőlőt, miután azok az enyhe márciusi hőmérsékletet követően a szokottnál korábban indultak fejlődésnek. Észtországot rendkívüli időjárási ingadozások sújtották: a decemberi és januári fagyok és hideg időszakok után márciusban szokatlanul meleg volt, majd fagy és jégeső, később pedig a nyár folyamán intenzív esőzések és áradások következtek. Júliusban a mezőgazdasági tartalék egy részét már kiutalták Ausztriának, Csehországnak és Lengyelországnak, amelyek hasonló kedvezőtlen éghajlati jelenségekkel szembesültek, valamint Portugáliának, amely a bortermelők esetében komoly piaci zavarokkal küzdött. Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos elmondta:

A KAP mezőgazdasági tartalékából 120 millió euró elkülönítésére irányuló javaslat a rászoruló mezőgazdasági termelőkkel való uniós szolidaritás határozott kinyilvánítását jelenti. Ez a juttatás, amely akár 200%-ban kiegészíthető nemzeti forrásokkal, jelentős támogatást nyújthat a termés- és jövedelemkiesést elszenvedett mezőgazdasági termelőknek. Gazdáink nem állnak egyedül az éghajlatváltozás elleni küzdelemben – számíthatnak az Európai Bizottság támogatására, hogy reagálhassanak a válságokra, alkalmazkodhassanak az új kihívásokhoz, és megvédhessék gazdaságaik és családjaik jövőjét.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. október 1. 13:29