Ugródeszka a mezőgazdaság világába: tanuld meg irányítani a gazdaságodat

agrarszektor.hu
Elkezdődött az Agrovirtus nevű egyetemi agrárverseny szervezése, aminek idén november végén lehet a döntője. A szervezők célja az, hogy a versenyzők megtanuljanak vezetni egy gazdaságot, és képesek legyenek jó döntéseket hozni.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A "kick-off"-on, azaz megbeszélésen, az AgroVir és a T-Systems munkatársai, az Agrovirtus vesreny szervezői vettek részt, de jelen voltak szponzorok és más partnerek is. A workshop leginkább arról szólt, hogy a szervezők megvitatták az előző év tanulságait, és azt, idén hogyan folytassák a versenyt. Az egész megbeszélés rendkívül produktív hangulatban telt el, mert a résztvevők a két óra alatt rengeteg információt osztottak meg egymással. Mindenki nagyon konstruktív volt, éezhető volt, hogy az Agrovirtus megmozdított valamit a magyar agrároktatásban és a -szakmában is. Megtudtuk, hogy a versenyen való részvétel (és a győzelem) jó ajánlólevél azoknak, akik az agráriumban keresnek munkát.

Az előző évi verseny győztesei. Fotó: agrovirtus.hu

A  mostani generáció már nem tűri, hogy berakják egy idősebb kolléga mellé kávét főzni, keresi a kihívásokat. A résztvevők egyetértettek abban, hogy az agrárcégek még nem állnak készen a fiatal agrárszakemberek fogadására, ugyanakkor hatalmas a munkaerőhiány a szektorban. A verseny nem titkolt célja, hogy összekapcsolják a feleket egymással, ezzel csökkentve a problémát. Múlt évben 80 csapat vett részta megmérettetésen, idén a szervezők többet várnak, akár a határon túlról is. A cél, hogy a fiatal agrárszakemberek fejlődjenek és állást találjanak.

Maróti Miklós, a verseny egyik szervezője és az AgroVir Kft. ügyvezetője szerint az előző évi Agrovirtus pont ezeken a problémákon segít:

egyszerre hozta össze a szakmát, adott gyakorlati ismereteket a fiataloknak és sarkalta őket gondolkodásra.

Elmondta azt is, hogy miért csak szántófölddel foglalkoznak (az AgroVir szoftverét szántóföldre fejlesztették), de kis reklám keretében megnyugtatott mindenkit: hamarosan nemzetközi szintre lépnek, és mind a verseny, mind a szoftver fejlődni fog, amihez partnereket keresnek.

A verseny idén a selejtezőkkel kezdődik, ahol az AgroVir-rendszerben kell 3-4 fős csapatoknak, 3-4 naponta feladatokat megoldaniuk, valós adatok alapján döntéseket hozniuk - mintha egy igazi gazdaságot irányítanának. Idén a gazdaságmenedzsment lesz a fő téma. Az elődöntőbe 10 csapat kerül be - mondta el Huszthy Balázs, a Szent István Egyetemről. Mind az elődöntő, mind a döntő az Agrovirtus Akadémia köré épül, ami tulajdonképpen egyfajta vezetőképző. A pár napos, ottalvós workshopon (a gödöllői egyetemen) a versenyzők egyéb képességeit fejlesztik, mint például a prezentáció megtartása, vagy egy dolgozói kollektíva vezetése. Erről a tervek szerint oklevelet kapnak a hallgatók. Az elődöntőt november 26-ára, a döntőt 27-ére tervezik, de ez még változhat, mert decembertől már kezdődik a vizsgaidőszak.

A workshop résztvevői egyetértettek abban, hogy a verseny célja, hogy a hallgatók az agrárszakmán kívüli, komplex skillekkel is rendelkezzenek. ahogy Maróti Miklós elmondta: 

Tanuljanak meg gondolkodni, legyen globális látásmódjuk, pénzügyi-gazdasági rálátásuk is."
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?