Vízügyi szakértő: a klímaváltozás elsősorban a vízkörforgást érinti

agrarszektor.hu
A Budapesti Víz Világtalálkozó előeseményeként szakmai konferenciát szerveztek a vízügyi szakemberek. Áder János köztársasági elnök kezdeményezésére az ENSZ szervezeteivel és a Víz Világtanáccsal együttműködve idén harmadszorra rendezik meg a világtalálkozót. Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy Indiában 100 millió ember alig jut ivóvízhez.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Budapesti Víz Világtalálkozó legfőbb témája a globális vízválság megelőzése és a válsághoz való alkalmazkodás elősegítése lesz. Az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével október 15-17. között megvalósuló találkozón a szakemberek és a környezetvédők megvizsgálják a klímaválság és víz kapcsolatát, az előálló helyzetekre stratégiát építsenek és ezzel hozzájáruljanak a globális vízpolitikai folyamatok alakításához. 

Indiát már elérte a vízválság
Az eseménynek szomorú aktualitást ad, hogy az indiai Vízügyi Bizottság 2018-as jelentése szerint az ország 21 legnagyobb városa egy éven belül teljesen kifogy a talajvízből, amely a vízkészletek 40 százalékát adja. A helyzet a kontinensnyi méretű országban tragikus: a nagyvárosokban már most milliók állnak sorban vízért. A rettenetes május-júniusi hőséghullám után a várva várt esős évszak, a monszun is csak több hetes késéssel, és csak itt-ott, a szokásosnál jóval kevesebb csapadékkal érkezett meg. Családok ezreit kellett kitelepíteni a vízhiány miatt, falvak százai ürültek ki szinte teljesen. Csak az öregeket és a betegeket hagyták hátra, hogy a csekélyke, megmaradt vízből és élelmiszerből fenntartsák magukat. Hogy velük mi lesz, az egyelőre megjósolhatatlan - írta a szeretlekmagyarorszag.hu a CNN-re hivatkozva.

A világtalálkozó előeseményeként "Víz, béke, fejlődés" címmel szakmai konferenciát is rendeztek, amelyen köszöntötték 70. születésnapja alkalmából Szöllősi-Nagy András professzort, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Kar oktatóját. A szakember az UNESCO Nemzetközi Hidrológiai Programjának igazgatójaként, a Természettudományi Szektor főigazgató-helyetteseként, majd az UNESCO-IHE Víztudományi Intézet rektoraként huszonöt évig vett részt a nemzetközi szervezet munkájában.

A professzor, aki a Víz Világtanács egyik alapítója és a Budapesti Víz Világtalálkozó Nemzetközi Program- és Szövegező-bizottságának harmadízben elnöke, a konferencián rámutatott arra, hogy a klímaváltozás olyan folyamat, amelynek hatása 80 százalékban a vízen keresztül jelentkezik. Többek között abban, hogy a hidrológiai ciklus felgyorsul, megnő a szélsőségek előfordulási valószínűsége, több árvíz lesz, ugyanakkor nagyobb lesz az aszályoknak való kitettség térben és időben.

Szöllősi-Nagy András 2017-ben, a Magyar Tudományos Akadémia dísztermében (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
Az optimális vízgazdálkodáshoz elengedhetetlen olyan szakemberek kiképzése, akik nem csak a technikai, mérnöki részét ismerik a víztudománynak, hanem társadalmi, politikai és kommunikációs problémaként is értik és kezelni tudják a helyzetet

 - mondta el Szöllősi-Nagy András. A professzor ezért örül annak, hogy az NKE Víztudományi Karán olyan mérnököket képezhetnek, akik interdiszciplináris tudással rendelkeznek: Ugyanakkor rámutatott: "a jövőben az intézménynek egyre nagyobb figyelmet kell fordítania a digitális vízgazdálkodásra, hogy a mesterséges intelligencián alapuló, legújabb technológiákat alkalmazó vízipari rendszereket összekötve segíthesse a politikai döntéshozók munkáját."

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?