Nincs mire várni: az EU felvenné a harcot az aszállyal

Nincs mire várni: az EU felvenné a harcot az aszállyal

MTI
Az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa luxembourgi ülésén állásfoglalásában arra szólította fel az Európai Bizottságot, hogy készítsen átfogó, uniós szintű cselekvési tervet azzal a céllal, hogy az Európai Unió 2030-ra ellenálló legyen az aszályokkal szemben és megszűnjön a talajromlás.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Regisztráljon most még EARLY BIRD áron! 

Az uniós tanács közleménye szerint az elsivatagosodás, a talajromlás és az aszály jelentette sürgető kihívásokkal kapcsolatban elfogadott állásfoglalás hangsúlyozza, hogy unió-szerte égető szükség van a környezetgazdálkodás egységes és közös megközelítésére. A szöveg kiemeli az aszályok növekvő gyakoriságát és súlyosságát, valamint az elsivatagosodás és a talajromlás súlyosbodását mind globálisan, mind Európán belül.

Az állásfoglalás kiemeli továbbá, hogy egységes finanszírozási stratégiákra van szükség a fenntartható mezőgazdálkodás és talaj helyreállítása támogatásához, ezért a meglévő finanszírozási eszközök felülvizsgálatára és a magán- és vegyes finanszírozási források feltárására szólított fel. Az uniós tanács hangsúlyozza azt is, hogy a mezőgazdaságot és az élelmiszerrendszereket át kell alakítani a fenntarthatóság, az aszályokkal szembeni ellenálló képesség és az éghajlattudatos gyakorlatok irányába. Ezt az átalakulást az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete, a FAO élelmezésbiztonsággal és táplálkozással foglalkozó szakértői testülete által meghatározott agroökológia alapelveinek kell vezérelnie - szögezték le.

Az állásfoglalás megerősítette az EU elkötelezettségét az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése, a vízhiány és a szennyezés egymással összefüggő kihívásainak közös kezelése mellett. Hangsúlyozta az együttműködés szükségességét, különösen a Globális Biodiverzitás Keretrendszer, a párizsi klímamegállapodás és a talajromlás semlegesítését célzó program végrehajtása során. Az együttműködés elengedhetetlen a biológiai sokféleséggel és az éghajlathoz való alkalmazkodással foglalkozó hatékony nemzeti stratégiák kidolgozásához és végrehajtásához - tették hozzá.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Vészesen fogy a Föld vízkészlete
Fenntarthatóság

Vészesen fogy a Föld vízkészlete

Magyarország szerencsés adottságainak köszönhetően jó minőségű vízkészletekben gazdag, de fontos lenne megtartani a vizeket.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?