Ki fog melózni? 10 év alatt eltűnt minden tizedik dolgozó

agrarszektor.hu
2000-ben még 10 munkavállalóból 4 a mezőgazdaságban dolgozott világszerte, ma viszont már csak 3 - derül ki a Statista infografikájából, amelyet a handlesblatt.com oldalon publikáltak. Magyarországon 2000-ben 100 emberből 6-7 kötődött az agráriumhoz, ma pedig már alig 5. Általános trend az is, hogy egyre csökken a termelő munkát végző fizikai dolgozók részaránya, míg a kereskedelemben dolgozók vagy értékesítő munkakörben tevékenykedők létszáma egyre nő.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A handelsblatt.com oldalán találtuk egy infografikát, ami a világ foglalkoztatási helyzetét dolgozza fel. Kiderült, hogy világszinten még ma is az embertömeg csaknem 30 százaléka (28,2%) kötődik a mezőgazdasághoz, bár az elmúlt 10 évben 12 százalékponttal csökkent az itt dolgozók aránya. Foglalkoztatás szempontjából a második legnagyobb szektor a kis- és nagykereskedelem, itt alkalmazzák a munkavállalók 15 százalékát, ez 10 év alatt 2,2 százalékpontos emelkedést jelent. Nem sokkal marad le a foldozóipar sem, 14 százalékos részesedéssel, ám 1,4 százalékpontos csökkenéssel áll most a harmadik helyen. Az építőipar világszinten csak az emberek 7,4 százalékának ad munkát, de 2,6 százalékpontos bővülésen ment át az utóbbi 10 évben.

Magyarországon az elmúlt szűk 10 évben csaknem 7 százalékos szintről alig 5 százalékra csökkent a mezőgazdaságban dolgozók száma, a mélypontot 2008-ban értük el.


A handelsblatt.com-on közzétett adatokból az is kiderül, hogy míg a menedzserek, szakirányítók, technikusok száma folyamatosan nő, addig a termelő munkát ténylegesen végzó dolgozók száma drasztikusan csökken. Tíz év alatt a munkások 9,3 százaléka tűnt el a világgazdaságból, noha még mindig ők a legnépesebb alkalmazotti csoport, a dolgozók 37 százaléka sorolható ide. A legnagyobb mértékben az értékesítők száma ugrott meg (+4,2 százalékponttal), ma világszinten ebbe a munkakörbe sorolható az alkalmazottak 16 százaléka.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2024. május 20. 14:06