Teljesen átalakulhat a számlázás Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

Teljesen átalakulhat a számlázás Magyarországon: ezt jobb, ha mindenki tudja

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság előterjesztette az „Áfa a digitális korban” nevű intézkedéscsomagot, amely gyökeresen átalakítja a számlázás és áfabevallás eddig megismert rendszerét. A csomag elfogadása esetén 2024 január 1-től megváltozhat annak módja, ahogy a 600 ezer magyar áfakötelezett számlát állít ki és fogad be. Év elejétől kötelező lehet az új elektronikus számlázási képesség (mely nem egyenlő a jelenlegi PDF-ben küldött e-számlával) mind a befogadó, mind a számlakiállító oldal számára. A hazai számlaforgalom mindössze 25%-a zajlik a jelenleg érvényes e-számla módon.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Amennyiben az EU elfogadja az adatalapú számlakötelezettséget és az a tagállamok számára kötelezővé válik 2024. január 1-ről, az jelentős elvárásokat fogalmaz meg a hazai áfaalanyok számára is. Egyrészt kötelezővé válik az új szabályok szerinti számla kiállítás és befogadás, emellett pedig megszűnik a tiltakozási jog, az új szabályok szerinti számlabefogadás nem lesz elutasítható. A jelenlegi tervek szerint 2028-ig ezzel párhuzamosan megmarad a hagyományos, papíralapú számlázás is, azt követően azonban kizárólag a most tárgyalt adatalapú elektronikus számlázás gyakorlata lesz elfogadott.

Mit jelent ez a vállalatoknak?

Az elektronikus számlázás következő generációját jelentő adatalapú, strukturált adatokból álló e-számlák abban különböznek az eddig megszokott, hagyományos e-számláktól, hogy nemcsak az előállítások, de feldolgozásuk is automatizálható. Az EU célja ezzel, hogy a növelje a terület digitalizációs és automatizációs képességét, egyben arra ösztönözze a vállalatokat, hogy kezdjék meg a 2028-ra kitűzött, teljeskörű elektronikus számlaforgalmikötelezettségre való átállást. A jelenlegi lépéssel az EU a tagország számviteli gyakorlatának uniós szintű harmonizálását kezdi meg.

Magyarországon jelenleg mintegy 12 ezer számviteli munkatárs foglalkozik kizárólag számlarögzítéssel. Ez nem csak a jelentős bértömege miatt nagy teher a gazdasági szereplők számára, de a szükségszerűen felmerülő emberi hiba mellett az alacsony termelékenységi mutatók miatt sem fenntartható gyakorlat. Az EU könyvelés-automatizáció irányába mutató adóharmonizációs lépései egyben azt is jelentik, hogy a mintegy 40 ezer könyvelőnek adaptálódnia kell az automatizációs megoldásokat eredményező megoldások felé, mint amilyen pl. a képi látás alapú mesterséges intelligenciára alapúló számlabeolvasás.

A mezőgazdasági drónok, vagy az egészégügyben almozott mesterséges intelligenciás képalkotás világában időszerű, hogy számlarögzítésre ne embereket alkalmazzanak a vállalkozások. Az új intézkedéscsomaggal az EU törekvése, hogy ösztönözze a könyvelési automatizáció gondolatát a vállalatok körében. Ez valódi költségcsökkentést eredményez, gyorsabb munkát, megbízhatóbb adatokat és mindezeken felül a vállalati adatvagyon biztonságát is garantálja

- mondta Nemes Gábor, a Dataxo Group operatív igazgatója.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?