22,6 milliárdos veszteség a Nitrogénműveknél, aggódnak a hitelminősítők

22,6 milliárdos veszteség a Nitrogénműveknél, aggódnak a hitelminősítők

agrarszektor.hu
A Nitrogénművek menedzsmentje dolgozik a cég refinanszírozási tervén – közölte Bige Zoltán stratégiai igazgató és Bige László tulajdonos miután a vállalat nemrég 22,6 milliárd forintos 2023-as pénzügyi veszteségről adott számot a dublini tőzsdén és múlt pénteken a Fitch Ratings, majd kedden a Standard and Poor's is döntést hozott a cég hitelminősítéséről. Utóbbi egy fokozattal rontotta a Nitrogénművek hosszú lejáratú adósságbesorolását és mindkét hitelminősítő nagyon magas finanszírozási kockázatokat lát az egy év múlva lejáró vállalati kötvény kapcsán – írja a Portfolio.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A cég az ír piacon bevezetett 200 millió eurós kötvényre tekintettel jelentette meg a pénzügyi eredményeit, amely a 2022-es, 30 milliárd forint feletti nyereség után komoly visszaesést jelent.

Múlt pénteken a Fitch Ratings érvényben tartotta az addigi, meglehetősen kedvezőtlen CCC besorolást a Nitrogénművek hosszú lejáratú adóssága kapcsán negatív figyelőlista jelzése mellett.

A hitelminősítés érvényben tartása és a rövid indoklás közlése mellett a cég azt is bejelentette, hogy üzleti okok miatt visszavonja a hitelminősítést.

Borúlátó a Standard and Poor's is

Ez a hitelminősítő szintén azt hangsúlyozta, hogy fokozott refinanszírozási kockázatokat lát az említett, egy év múlva lejáró kötvény kapcsán, igaz a menedzsment mérlegeli a refinanszírozási lehetőségeket.

A menedzsment próbálja kezelni a helyzetet

Mindezek után a Bloomberg megkereste a Nitrogénművek vezetését, és Bige Zoltán stratégiai igazgató, illetve Bige László tulajdonos emailben válaszoltak. Ebben azt hangsúlyozták:

Számos lehetőségen és struktúrán dolgozunk a sikeres refinanszírozási stratégia biztosítása érdekében, amelyet akkor célzunk meg, amikor már jó láthatósággal rendelkezünk az iparági fellendülés és az adókérdés tekintetében, ami a következő hónapokban várható.

Emellett hangsúlyozták, hogy a Nitrogénművek "vonzó szintű finanszírozási likviditással" rendelkezik a kötvényén keresztül. Azt is kiemelték, hogy most a rövid távú finanszírozási igények optimális megoldására összpontosítanak, miközben kezelik a kihívásokat, beleértve a helyi adót, a változékony piacokat és az iparág alulteljesítését.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hírügynökségnek küldött válasz szerint a menedzsment célja továbbá a hosszú távú finanszírozási stratégia támogatása, amely magában foglalja a további hatékonyságnövelést és a szén-dioxid-mentesítésre való felkészülést.

A kvótaadó milliárdos kiadás jelent

A bevezetett, tavaly 9,8 milliárd forintot kitevő széndioxid kvótaadó kapcsán a cégvezetés azt hangsúlyozta a válaszban: nagy esélyt látnak arra, hogy sikert érnek el az európai bíróságon a magyarországi rendelettel szembeni perben.

Tavaly novemberben Bige László elnök-vezérigazgató azt közölte, hogy a 93 éves Nitrogénművek Zrt. határozatlan időre befejezte a termelést és hozzátette, hogy az üzleti környezet drasztikus romlása miatt nem is tervezik az újraindulást. Bige azonban néhány nappal később meggondolta magát, és kijelentette:

Bige szerint a tavaly júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: Mit tudnak a legújabb kalászos fajták? (x)

Napjainkban a kalászos termesztés kapcsán leggyakrabban elhangzó kulcsszavak: a stressztűrés, a stabilitás, a prémium minőség, a magasabb szintű betegség-ellenállóság és a technológiai rugalmasság.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?