Szabadesés: Magyarországon estek leginkább az agrárárak

Szabadesés: Magyarországon estek leginkább az agrárárak

agrarszektor.hu
2024 első negyedévében az EU-ban a mezőgazdasági árak mind az outputok, mind a beruházáshoz nem kapcsolódó inputok esetében csökkentek – közölte elemzésében az Európai Bizottság. A mezőgazdasági kibocsátás átlagára 2024 első negyedévében 6%-kal csökkent 2023 azonos negyedévéhez képest. Ugyanebben az időszakban a mezőgazdaságban jelenleg felhasznált áruk és szolgáltatások (a beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások) átlagára 11%-kal csökkent.

A mezőgazdasági termelés és a ráfordítási költségek közelmúltbeli csökkenése a zavar előtti nyugodtabb szintek irányába mutat. A számos mezőgazdasági termelés árváltozása 2024 első negyedévében változatos és ellentétes volt.

12%-kal csökkent a tej ára, 10%-kal a tojásé, 10%-kal az ipari növények (olajos magvak, fehérjenövények, nyersdohány, cukorrépa és egyéb), 6%-kal a friss zöldségeké (ezen belül különösen meredek, 33%-os esés volt a paradicsom árában).

Van, ami drágult, de a műtrágya olcsóbb lett

Ezzel szemben a burgonya átlagára 22%-kal, a friss gyümölcsöké pedig 20%-kal emelkedett (a citrom és a lime árának 44%-os meredek csökkenése ellenére), részben a kedvezőtlen időjárási körülményeknek a betakarított mennyiségekre gyakorolt előre látható hatására reagálva.

Magyarországon csökkentek leginkább a negyedéves árak

Nemzeti szinten a legtöbb uniós országban (a rendelkezésre álló adatokkal rendelkező 25 országból 21-ben) 2024 első negyedévében a mezőgazdasági termelői árak csökkenését regisztrálták 2023 azonos negyedévéhez képest.

Ezzel szemben az EU 5 déli országában emelkedtek az árak; a legnagyobb mértékben Görögországban (+20%), szerényebb mértékben Máltán és Spanyolországban (+4%), valamint Portugáliában és Cipruson (+1%).

A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások (például energia, műtrágya vagy takarmány) tekintetében a rendelkezésre álló adatokkal rendelkező 25 uniós országból 24-ben csökkenést regisztráltak 2024 első negyedévében 2023 első negyedévéhez képest. A legnagyobb mértékű csökkenés Horvátországban (-20%), Magyarországon (-19%), valamint Hollandiában és Írországban (egyaránt -17%) volt. Portugália volt az egyetlen uniós ország, ahol növekedés volt tapasztalható (+2%).

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. szeptember 28. 14:31