A növényi olajok drágulhatnak leginkább

agrarszektor.hu
A növényi olajok vezethetik jövőre az élelmiszerek drágulását, miután az élelmiszeripari cégek a bioüzemanyag gyártókkal versenyeznek a termékért - állítja az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezete (FAO).

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az olajos magvak, növényi olajok és a hústermékek ára is emelkedni volt a 2010-11-es évben, ugyanis a kereslet emelkedésével a kínálat nem tud lépést tartani. Idén ráadásul repcéből és napraforgóból is gyenge volt a termés, főként az európai időjárásnak köszönhetően.

Miközben tehát historikusan is alacsony éves termelésnövekedés várható, a kereslet 4,7 százalékkal is nőhet, főként a fejlődő országok egyre emelkedő igénye miatt, amit a bioüzemanyag ágazat kereslete csak tovább tetéz.

Brazíliában várhatóan 15 százalékkal ugrik meg a növényi olaj fogyasztás, melyből 40 százalékot a bioüzemanyag ágazat emészt fel. Argentínában még ennél is nagyobb keresletbővülésre lehet számítani - közel 40 százalékosra - amelyen belül az üzemanyag előállításra használt arány is nagyobb, hozzávetőleg 60 százalékos.

A FAO szerint a növényi olajok üzemanyagként történő hasznosítása komoly akadályokat gördíthet a hagyományos, elsősorban élelmszeripari hasznosítás elé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?