Idén az agrárium lehet a húzóágazat

agrarszektor.hu
A hazai mezőgazdasági termelés a tavalyi kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt az utóbbi évek átlagánál lényegesen rosszabbul teljesített, az idén viszont az alacsony bázishoz képest látványos növekedésnek indulhat - írja a Világgazdaság.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A 2011-es év nyertesei a belvíz által nem érintett növénytermelők lehetnek az agráriumban - véli Raskó György közgazdász, agrár-nagyvállalkozó. A gabonafélék szegmensében az idén is marad a keresleti piac, így várhatóan jelentős mennyiségeket - akár 6-8 millió tonna gabonát - exportálhatunk majd jó árakon.

Ugyanakkor a belvíz várhatóan a szokásos 1,2 millió hektáros búzaterület akár 10 százalékát is kipusztíthatja, így egy átlagos évhez viszonyítva mintegy 500 ezer tonnával kevesebb búza terem 2011-ben, emiatt az összes termés aligha lesz több 4 millió tonnánál.

A gabonafélék mellett az olajos magvak árszintje is magas marad az idén.

Ezzel szemben az állattenyésztési ágazatokban a jövedelempozíció az idén tovább romolhat, főként a magas takarmányárak miatt, így a hazai állatállomány tovább csökkenhet. Az agráriumban így az állattenyésztés és a növénytermesztés egyensúlya tovább romlik, az agrártermelés kétharmadát az utóbbi ágazat fedi majd le.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?