Beszállítói problémák a cukorgyárban

agrarszektor.hu
Gyengén termett a cukorrépa is az idén, a nyugat-dunántúli gazdák még a szerződétt mennyiséget sem tudják leszállítani a Kaposvári Cukorgyárnak. Az exportra termelők járhatnak jól. - hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

A Nyugat-Dunántúlon mintegy 2000 hektáron termesztenek cukorrépát. A hétvégén kezdődött a betakarítás, s bár még csak az elején járnak, már látszik, az idei év gyenge lesz, a hektáronkénti 70 tonna helyett átlagosan 50-60 tonna termett, s a szövetkezetek mintegy 80 ezer tonna cukorrépát tudnak beszállítani, mondta Dorogi Árpád, a zsirai központú GSD Agrárprodukt ügyvezető igazgatója. Bár a térség az ország többi részéhez képest több csapadékot kapott, ez is kevés volt a vízigényes növénynek. A több mint egy hónappal ezelőtti mérések szerint a cukortartalom is alacsony volt, Dorogi Árpád azonban abban bízik, hogy az utóbbi egy hónapban javult a cukortartalom.

A szakember szerint azonban probléma az is, hogy a gazdák előzetesen nagyon nyomott árra szerződtek, s ha nem tudják az árat egy elfogadható szintre feltornászni, nem éri meg cukorrépát termeszteni. Míg Nyugat-Európában 40-50 eurót fizetnek tonnánként, Magyarországon 26 euró szerepel a szerződésben.

A gyenge cukorrépatermés ellenére Dorogi Árpád úgy látja, nem lesz cukorhiány az országban. A kaposvári gyárban egyébként idén a 119. feldolgozási kampány kezdődött, az uniós kvóta szerint 105 ezer tonna cukrot gyártanak, amely az éves hazai fogyasztás harmadát teszi ki.

Baranyában is a korábbinál kevesebb és kisebb méretű cukorrépa termett. A termelők jó része elkezdte a betakarítást, de vannak, akik kivárnak, az őszi eső még hizlalhatja a répát. A gazdák tonnánként 40 euró fölötti árra számítanak, ez alatt ugyanis veszteséggel zárnák az évet.

A Kaposvári Cukorgyár célja megtermelni az uniós kvótát, és ez ebben az évben nem is egyszerű feladat. Berki Gyula, a Cukorrépa Termesztők Országos Szövetségének elnöke elmondta, szerződés szerint a Kaposvári Cukorgyárnak 1,1 millió tonnát kellene szállítaniuk. A Kaposvári Cukorgyár nem kívánt nyilatkozni, közleményükben azt írták, a hozam ugyan elmarad a várttól, de a nagyobb répaterület és a jó cukortartalom miatt nem lesz gond a kvótával.

A hazai betakarítás azonban számos nehézségbe ütközik, voltak, akik féltve a száraz, kemény földtől a gépeket, el sem kezdték a répaszedést. A gazdálkodók közül azok nem járnak rosszul, akik horvát gyárnak is szállítanak, hiszen Szerbia idén leállította cukorrépa exportját, így a horvátok a korábbinál nagyobb mennyiséget is átvennének.

Az átvételi árakról a szakmaközi szervezet folyamatosan egyeztet a cukorgyárral és az osztrák tulajdonossal, sőt, már a jövő évi árat is szeretnék meghatározni bebiztosítva ezzel a vetésterületet.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?