A magyar biogazdálkodókra is számít az Európai Bizottság

agrarszektor.hu
Ösztönözné a biogazdálkodást az Európai Bizottság, így a vonatkozó uniós szabályozások lehetséges módosításainak lehetőségeit vizsgálja. A kérdésben valamennyi uniós polgár, így a magyarok javaslataira számítanak.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az EB hazai képviseletének honlapján kifejtették, hogy az Unióban érvényben lévő szigorú szabályozás célja a fogyasztói bizalom növelése, ezáltal a biogazdaságok térnyerésének elősegítése. Jelenleg az EU területén megvásárolható élelmiszerek két százaléka rendelkezik ökológiai tanúsítványa és 200 ezer gazdaság folytat biogazdálkodást, melyek az összes termelőüzem mindössze 2 százalékát teszik ki. Az arány javítása érdekében a bizottság jelenleg azt tanulmányozza, miként lehetne javítani az uniós előírásokon a nagyobb kereslet elérése érdekében, ennek részeként pedig szeretnék kikérni az uniós polgárok véleményét is.

A cél, hogy az alapvető elvek megtartása, így például a génmanipulált termények kizárásának garantálása mellett egyszerűbb szabályozás szülessen. A kérdések közt szerepel, hogy a polgárok szerint mennyiben segíti a címkézés rendszere az ökotermékek népszerűsítését, szükség van-e 2004-es cselekvési terv aktualizálására és a csalások kiszűrését megcélzó ellenőrzések szigorítására, valamint hogyan orvosolhatók a hatályos behozatali szabályok hiányosságai.

A bizottság a beérkezett válaszok figyelembevételével dönt majd a szükséges lépésekről, módosítási javaslatait az év végén terjeszti majd elő. A jelenlegi szabályozás szerint élelmiszer csak akkor forgalmazható biotermékként, ha annak mezőgazdasági összetevői legalább 95 százalékban biogazdálkodásból származnak. Az ökológiai termelés feltétele a szintetikus vegyszerek, így a műtrágyák, rovarirtók, adalékanyagok és gyógyászati készítmények használatának teljes mellőzése, vagy drasztikus csökkentése. Az online konzultáció április 10-ig tart, a kérdőív itt érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?