Rekordbírság a külföldi tejipari cégeknek Kínában

MTI
Kartelleztek a bébitejporgyártók.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Hat külföldi bébitejpor gyártójára szabtak ki rekordösszegű - összesen 670 millió jüanos, vagyis 24,6 milliárd forintos - bírságot Kínában - közölte a kínai nemzeti fejlesztési- és reformbizottság bejelentése nyomán a helyi média szerdán.

Az árrögzítésben vétkesnek talált vállalatok a Biostime, a Mead Johnson, a Dumex, az Abbot, a Friesland és a Fonterra.

A Biostime-t 163 millió jüanra (csaknem 6 milliárd forint), vagyis 2012. évi bevételének 6 százalékára büntették, mert "súlyosan megsértette a monopóliumellenes törvényt és nem tett lépéseket a helyzet megváltoztatására". A Mead Johnson bírsága 204 millió jüan (7,5 milliárd forint), a tavalyi bevételének 4 százaléka, azért is, mert nem működött aktívan együtt a vizsgálat során.

A Dumex, az Abbott, a Friesland és a Fonterra egyaránt 2012. évi bevételének 3 százalékát kell, hogy büntetésként kifizesse. Valamennyien együttműködtek a vizsgáló hatósággal és változtattak korábbi gyakorlatukon - közölte a hatóság illetékese. Három további vállalat, a Wyeth, a Beingmate és a Meiji megúszta büntetés nélkül, mert "együttműködtek, fontos bizonyítékokat szolgáltattak be és helyreigazították tevékenységüket".

Az árrögzítés gyanúja miatti vizsgálatot a kilenc vállalat ellen márciusban indította a kínai kormányszerv, mivel kiderült, a cégek a viszonteladók számára minimumárat szabtak meg. Azok, akik ez alatt adták tovább az árut, büntetéssel sújtották. Mindezek következtében a tejpor árak tartósan magas szinten maradtak, a piaci verseny korlátozottá vált, a fogyasztók érdekei sérültek - indokolt a hatóság.

A kínai piacot legutóbb az új-zélandi Fonterra tejipari óriásvállalat rázta meg, miután kiderült, hogy az általa exportált tejsavó fehérje csaknem negyven tonna mennyiségben botulizmust, ismertebb nevén kolbászmérgezést okozó baktériumot tartalmazott. Theo Spierings, a cég vezetője Pekingbe utazott és bocsánatot kért minden érintettől.

A világ legnagyobb tejtermék exportőre szerdán bejelentette, hogy a szennyeződést emberi mulasztás okozta, és már valamennyi veszélyeztetett terméket visszavonták. Spierings megerősítette, a fehérjekoncentrátumuk felhasználásával készülő tejpor már semmiféle kockázatot nem jelent a fogyasztók számára.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?