Mélyvízbe dobják vidéken a városi fiatalokat

agrarszektor.hu
Hazai és székelyföldi családi gazdaságokba mehetnek.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Az idén negyedik alkalommal szervezik meg a Vidék Kaland Programot, amelyen júniusban 44 városi fiatal ismerkedhet meg a vidéki és gazdálkodói élettel - közölte a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (Agrya). A kalandvágyókat hazai vagy székelyföldi családi gazdaságokban helyezik el.

A tájékoztatás szerint a 137 pályázóból kiválasztott 35 év alatti fiatalok 5 napot tölthetnek fizikai munkával magyarországi, vagy székelyföldi - Maros és Hargita megyei - családi gazdaságokban. Többek között dinnyetermesztő, szőlész-borász, juhtenyésztő és őshonos fajták tartásával foglalkozó gazdaság is megtalálható a fogadó helyszínek között. A program június 6-án a kiválasztott fiatalok "traktoros tréningjével" indul.

Az Agrya 2011-ben szervezte meg először a Vidék Kaland Programot, amelyet 2012 decemberében az Európai Bizottság pályázatán a legjobb EU-társfinanszírozású agrár-vidékfejlesztési témájú kommunikációs programnak választották. Célkitűzése: a városban élő fiatalok számára személyes példákon keresztül bemutatni a mezőgazdaság működését, az élelmiszer-előállításban és a társadalomban betöltött szerepét, betekintést adva a gazdálkodók napi életébe.

Az idén a múlt évihez hasonló számú jelentkezőt hallgathattak meg személyesen az Agrya, annak székelyföldi partnere, a Hargita Megyei Fiatal Gazdák Egyesülete, valamint a program támogatóinak képviselői. A jelentkezők elmondták: fontosnak érezték, hogy megismerjék a mezőgazdaságban élők munkáját. Motivációik között a saját gazdaság indítása mellett a jó minőségű élelmiszert előállító, emberléptékű vidéki gazdaságok életének megismerése szerepelt leggyakrabban. A program a résztvevők számára ingyenes, ellátásukat, a foglalkoztatással kapcsolatban felmerülő járulékokat a fogadó gazdák vállalták magukra.

A gazdák és a városi fiatalok 2014. június 6-án felkészítő napon vesznek részt. Itt a városi fiatalok elsajátíthatják a mezőgazdasági gépek vezetésének alapjait. Emellett megszerezhetik a mezőgazdasági munkavégzéshez szükséges alapismereteket, valamint megkapják a kötelező munkavédelmi és balesetvédelmi oktatást - olvasható a tájékoztatásban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?